Økobonde: Da avlingen til økobonde Wenche Straume i Drangedal var god. 2019 var en katastrofe. Hun mener det skyldes plantevernmidler i den økologiske gjødselen. Nå blir det rettsak mot leverandøren.

Gjødsel merket økologisk ødela avlingen - nå blir det rettssak

Den økologiske bonden Wenche Straume på Strømland gård i Drangedal var på god vei til å bli en suksess, så tok den såkalte økologiske gjødselen fra Norgro knekken på avlingen hennes i 2019. Norgro nekter for at deres gjødsel er årsaken. Nå blir det rettssak.

Wenche Straume også kjent som Rett fra jorda satset framtida på økologisk dyrking av grønnsaker. Målet var å skape arbeidsplasser og levere bygda ferske, rene grønnsaker, noe som ikke er i Drangedal fra før. Hun hadde en forretningsplan hun fulgte og i 2019 solgte hun grønnsaker som hakka møkk. Hun har hyttetrafikken forbi og hyttefolket var en viktig kundekrets.

– Jeg hadde kunder fra Oslo. De la veien forbi her når de kjørte til hytta i Kragerø og kjøpte grønnsaker for å ha med til hytta på fredag. Når de skulle hjem kjørte de oppom her for å ha grønnsaker med seg til Oslo, forteller Straume til Drangedalsposten. Alt gikk som det skulle. Den flytende organisk gjødsla fra Norgro fungerte optimalt i 2017 og 2018. 2019 doblet Straume arealet for dyrking for å gi kundene det de ville ha. Igjen kjøpte hun organisk flytende gjødsel fra Norgro. Katastrofen inntraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ingen hemmelighet, at sesongen 2019 hos Rett fra jorda ble totalt ødelagt, skriver Straume på Instagram romjulen 2021.

– Bruk av samme type gjødsel i 2019, ble dessverre en fiasko. Ja, gjødseldunken fra 2019 er sogar merket ØKOLOGISK.

Bekrefter sprøytemidler

Hun sendte gjødsla fra 2019 til analyse hos NIBIO. Analysesvarene her viser et høyt innhold av sprøytemiddelet klopyralid. Hun tok kontakt med leverandøren, men opplevde at leverandøren i Norge fraskriver seg alt ansvar.

– Norgro sier at de ikke betviler det høye innholdet av sprøytemidler, men at det er andre årsaksforhold som har ødelagt avlingen, forteller hun. Hun sier sågar at leverandøren sier at det alltid vil være rester at sprøytemidler i organisk gjødsel, at det er noe alle vet kan skje.

– Betyr det at de sier at du må regne med å ta livet av avlingen når du bruker gjødselen deres? Drangedalsposten spør.

– Ja, det måtte jeg bare regne med kunne skje, svarer Straume.

– Det kan ikke være sånn at når jeg kjøper organisk gjødsel så må jeg ta prøver og analyser før jeg bruker det, for å sjekke om det inneholder skadelige spøytemidler. Dette må vi stoppe. Vi må få en regelendring, sier øko-bonden.

Klar sammenheng

Det er ikke bare NIBIO som har undersøkt gjødselen Straume brukte. Norsøk, Norsk senter for økologisk landbruk har også gjort forsøk på gjødselen med rester av herbicidet klopyralid på oppalsplanter. Kirsti McKinnon og Anne-Kristin Løes fra Norsøk og Marit Almvik fra Nibio står bak undersøkelsen og rapporten som kom ut i 2021. I sammendraget til rapporten skriver de:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Mange dyrkere, både profesjonelle og hobbydyrkere, har rapportert om skader på planteveksten etter bruk av slik gjødsel». Straume er altså ikke alene.

Erfaringene hennes blir bekreftet i rapporten, som er laget på oppdrag fra Landbruksdirektoratet.

«Det ble betydelige skader på planteveksten når plantene ble gjødslet med flytende gjødsel basert på vinasse som inneholdt klopyralid (...) Forsøket ved NORSØK viste en klar sammenheng mellom bruk av gjødsel som inneholder rester av klopyralid og planteskade på tomat- og erteplanter».

Videre opplyser rapporten at EU-kommisjonen nylig har bestemt en innstramming med tanke på ugressmidler som inneholder klopyralid.

Drangedalsbonden forteller at Norgro først mente rapporten fra Norsøk var viktig i vurderingen av saken og at man derfor måtte vente på den. - Da rapporten kom sa de at den var irrelevant og feil, sukker Straume.

Skyver ansvaret på bonden

– Norgro mener det er jeg som har gjort feil i dyrkinga. De har brukt to år på å bombardere meg med spørsmål om luftfuktighet, vanning, lys, om fordummende ting for å gi inntrykk av at jeg er kunnskapsløs og ikke har evne til å se det selv, sier Straume til Drangedalsposten.

Økobonde: Da avlingen til økobonde Wenche Straume i Drangedal var god. 2019 var en katastrofe. Hun mener det skyldes plantevernmidler i den økologiske gjødselen. Nå blir det rettsak mot leverandøren.

Ikke nok med at Norgro prøver gi henne inntrykk av at hun ikke kan dyrke, hun sier de også mener at hun ikke bruker produktet deres riktig. Dette avviser Straume, til tross for at hun opplever at selskapet selv opererer med til dels misvisende produktdatablad, avhengig av om man bruker den norske eller engelske utgaven.

– I 2017 og 2018 fikk jeg godt resultat. I 2019 fikk jeg planter som døde, sier Straume.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De gjør alt de kan for å skylde på meg.

På Debios driftsmiddelregister kan man i dag lese at produktdatabladet for OPF 7-2-3 Flytende gjødsel først ble publisert i 2016, så endret 23. august 2021. Klikker man på databladet kommer man til Versjon 03.2019. Hva leverandøren har endret i 2021 på et produktdatablad fra 2019 er ikke markert.

Full rettssak

– Jeg har fra starten av sagt ja til å stille på rettsmekling og inngå forlik. De har bare trengt å beklage og ordne opp. Norgro har sagt de ikke ser noen hensikt i rettsmekling eller forsøk på forlik.

– Teknikken Norgro bruker er splitt og hersk, tåkelegging og ta ting ut av sammenheng. De har bombardert meg med spørsmål og påstander. Når de får svar kommenterer de ikke svarene, de kommer bare med nye påstander, sier Straume. Hun føler seg mistrodd og tråkka på.

– Sånn saken er nå tar jeg en for laget, sier Straume som forteller at hele det økologiske Norge følger med på saken.

– Når Norgro aldri har kommet med antydning til imøtekommelse får det bare bære eller briste. Norgro burde være mer redd for eget navn og rykte. I en rettsmekling og et forlik er det bare partene og dommeren som møtes. Nå blir saken bretta ut fra a til å. Jeg ser ingen grunn til å skåne noen som helst - ikke nå, sier øko-bonden fra Drangedal. Hun har ingen planer om å la seg knekke. Hun har saksøkt leverandøren i Norge.

– Jeg har stukket hånda inn i et vepsebol. De har bestemt seg for at Wenche Straume, hun skal vi knuse!

I midten av januar er rettsaken berammet. Da blir det retten som avgjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Usikker framtid

Imens sitter Straume og teller på knappene om hva hun skal gjøre framover. Kundemassen hun hadde bygd opp er borte. To år med kamp mot en kjempe tar på og hun forteller at motivasjonen til å dyrke er mindre.

– Det er ensomt å gå her, sier Straume. Hun har et nettverk som støtter henne i det økologiske Norge, men fra Drangedal kommune har det ikke kommet en eneste henvendelse, ingen klapp på skuldra for at hun står på. Og så kom denne vinterens strømpriser på toppen av det hele. Hun vet ikke om det blir dyrking i år.

- Leit at saken har gått så langt

Det står store eiere bak leverandøren Norgro. Felleskjøpet Agri, som Wenche Straume er medlem av, eier 80 prosent av aksjene. Gartnerhallen eier resten. Den nye styrelederen sier det er leit at saken har gått så langt.

– Jeg synes det er synd at en skal komme så langt med en sånn sak, sier styreleder i Norgro Jo Anders H. Moflag til Drangedalsposten. Han overtok som styreleder nå i januar og kjenner ikke saken i detalj. Han sier at selskapet har gitt en tydelig produktbeskrivelse og den informasjonen som skal gis.

– Vi ønsker ikke gå veldig i detalj ut i media og mene for mye om det hun sier, sier Moflag. Han gjentar at han synes det er leit at saken har gått så langt, men at når den først har gjort det ønsker selskapet å kjøre prosessen i retten, ikke i media.

Når Drangedalsposten spør Engebret Dæhlin daglig leder i Norgro om saken sier han:

– Nå er det beramma sak i tingretten. Vi avventer den forhandlingen som er i tingretten. Jeg ønsker ikke gi noen vurderinger eller uttalelser i forkant. Nå kommer saken opp og da får vi ta det derfra.

– Du ønsker ikke å si noe til de uttalelsene Straume kommer med om Norgro?

– Vi står foran en rettssak. Vi tar det under forhandlingen der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Stemmer det at Norgro ikke har ønsket rettsmekling eller forlik?

– Rettsmekling har ikke vært ønskelig fra saksøktes side.

– Vi er nå saksøkt. Vi er ikke enige i grunnlaget for saksøkingen og derfor har det blitt tatt i retten.

– Vi har solgt en god del av denne gjødselen her de siste åra. Vi har ikke hatt andre klager.

Dæhlin begynte som daglig leder i Norgro 1. desember 2021.

Selskapet hadde 308.539.000 kroner i inntekter i 2020 og et årsresultat etter skatt på drøyt 4 millioner. Norgro leverte et utbytte på 2 millioner kroner.

Økogodkjent med advarsel

På nettsiden til Norgro reklameres det med at selskapet forhandler både flytende og granulert gjødsel til bruk i økologisk produksjon. Det står ingenting der om at deres gjødsel kan påføre avlingen skade.

På produktdatabladet kan en lese at «OPF er godkjent til bruk i økologisk produksjon i henhold til EU-forordning 834/2007»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helt nederst på siste side i liten skrift står, per 3. januar 2021, følgende: «GARANTI (...) Siden PHC eller NORGRO ikke kan verifisere vilkårene for bruk, er kjøper/brukeren ansvarlig for alle resultater, inkludert avlingsskade eller skade som følge av bruk av dette produktet alene, eller i kombinasjon med andre produkter».

Norgro skriver på sine nettsider at «NORGRO har helt siden starten hatt kompetanse og fag som hovedstrategi for å kunne tilby næringa kvalitetsprodukter og kunnskap ut til våre kunder».

«Gjennom oppkjøpet av Gartnersenteret ble også Gartnerhallen SA medeier i NORGRO, hvor vi samtidig tok over omsetning og framavl av sertifisert materiale av settepotet og bærplanter. Vi ble da en totalleverandør til det norske grøntmarkedet, slik vi er i dag».