Nakenbilder: Flere jenter får og blir spurt om nakenbilder av ukjente, mens guttene oftest får bilder og forespørsler fra noen de kjenner, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022.

Halvparten av jentene på 13–14 år er blitt spurt om å dele nakenbilder på nett

Nær halvparten av jentene i 13–14-årsalderen er blitt spurt om å sende nakenbilder av seg selv til andre, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022. Fire av ti har mottatt nakenbilder fra andre. Politiet oppfordrer foreldre til å ta en prat med barna sine. Snapchat er en viktig kanal.

– At så mange unge jenter opplever mas og press fra ukjente om å dele nakenbilder, er bekymringsfullt, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet i en pressemelding.

Økning i antall unge som har delt nakenbilder av seg selv

Medietilsynet opplyser at flere 13–14-åringer har delt nakenbilder av seg selv enn for seks år siden. Undersøkelsen deres viser at andelen gikk fra tre til åtte prosent, som er en økning på totalt fem prosentpoeng. De to siste årene økte andelen med to prosentpoeng. Andelen som har delt slike bilder, øker med alder; fra 8 prosent blant 13–14-åringene til 19 prosent av 17–18-åringene, viser Barn og medier 2022. Det er ingen store kjønnsforskjeller her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tallene viser at flere av de yngste av begge kjønn i større grad enn tidligere påvirkes til å sende nakenbilder, sier Velsand i pressemeldingen.

Langt færre av guttene på samme alder har fått eller er blitt spurt om å dele nakenbilder. Medietilsynets undersøkelse viser også at flere jenter får og blir spurt om nakenbilder av ukjente, mens guttene oftest får bilder og forespørsler fra noen de kjenner.

Politiet frykter at omfanget av salg av nakenbilder kommer til å øke

16 prosent av jentene på 13–14 år har blitt spurt om å sende nakenbilder av seg selv mot betaling, mot kun 2 prosent av guttene på samme alder, viser tall fra Barn og medier 2022.

Politiet bekrefter i pressemeldingen at de også har registrert en økning i antall barn som selger nakenbilder eller videoer av seg selv på internett de siste årene. Vanligvis tar barna bilder eller videoer av seg selv, som de ofte deler på Snapchat.

– Vi vurderer det som sannsynlig at omfanget av kjøp og salg av nakenbilder og videoer av mindreårige kommer til å øke fremover, sier avsnittsleder Helge Haugland i Kripos. Han oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommene sine om salg av nakenbilder og mulige konsekvenser, og ta kontakt med politiet dersom de finner ut at noe straffbart har skjedd.