Her kommer 5G: Telenor røper nå planene for 5G. Fra venstre: Petter-Børre Furberg, Ingeborg Øftshus og Ric Brown. Foto: Martin Fjellanger

Her kommer 5G i 2020 og 2021

I mars åpnet Telenor offisielt 5G-nettet. Telenor har i år etablert 5G i 10 områder rundt omkring i landet. Nå er det klart hvor 5G kommer i løpet av året og i 2021.

– Vi starter i år utbyggingen i Oslo, Bergen og Stavanger samtidig som vi utvider 5G-dekningen i Trondheim og Kongsberg. I 2021 skyter utbyggingen fart. Vi etablerer 5G i Drammen, Ålesund, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø og Bodø, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge i en pressemelding.

Telenor har allerede etablert 5G på følgende steder: Trondheim, Kongsberg, Elverum, Bodø, Askvoll, Fornebu, Kvitfjell, Longyearbyen, Herøya, Frøya og Spikersuppa i Oslo. I løpet av 2024 vil Telenor ha landsdekkende 5G-nett og dermed dekke by, bygd, naust og fjelltopper rundt omkring i Norge.

Dobler utbyggingstakten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hele Norge vil dermed ha tilgang til Telenors 5G-nett i løpet av fire år. Telenor har store ambisjoner for 5G, og har opprettet en 5G-fabrikk som skal sikre kvalitet og fart i utbyggingen.

Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge, redegjør for 5G-utrullingen. I løpet av fire år skal hele landet være 5G-dekket. Foto: Martin Fjellanger

– I 2021 og 2022 skal vi bygge ut i et tempo som i snitt tilsvarer etablering av fem 5G-basestasjoner om dagen. Til sammenligning brukte vi åtte år på å bygge vårt 4G-nett. Den rekordraske utbyggingen vil følge en takt der 3500 nordmenn hver dag får tilgang til 5G, forteller Furberg.

Telenor er også godt i gang med en modernisering av hele mobilnettet. På landsbasis har selskapet nær 8.500 basestasjoner med 4G og flere tusen signalforsterkere. Alt dette skal oppgraderes til det fremste utstyret innen telekommunikasjon i løpet av fire år. Oppgraderingen vil da føre til økt kvalitet både på 4G og 5G.

Sammen om 5G

– 5G handler om å teste og utforske sammen, og vi er takknemlige for at næringsliv, helsevesen og en rekke privatkunder over lengre tid har deltatt i 5G-eksperimentering og delt sine erfaringer med oss. All lærdommen tar vi nå med oss inn i det vi kaller vår 5G-fabrikk. Kvalitet skal være førende i alt vi gjør, og vi skal sikre at våre kunder, enten de bor i by eller bygd, skal få et 5G-nett i verdensklasse, sier Petter-Børre Furberg.

Telenor har testet 5G siden 2017 og har innført en gradvis 5G-utrulling, slik at kundene får maks uttelling når de først får 5G. Erfaringene fra Telenors 5G-nett landet rundt, kommer nå alle kunder til gode.

Satser i regionene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Telenor er også i gang med å utfase kobbernettet, og flytter kunder over til ny og mer moderne teknologi. Ifølge Telenors norgessjef, vil 5G spille en spesielt stor rolle i distriktet på sikt. Utbyggingen begynner i områder med tettest befolkning, men Telenors ambisjoner er høye på vegne av både by og land.

– I noen utkantområder kan det være en utfordring å bygge ut fiber. Her er det ofte kobbernettet som tradisjonelt har blitt benyttet. Nå som vi ruller ut 5G, vil flere få muligheten til å koble seg på et høymoderne mobilnett som tilbyr raske hastigheter, minimal forsinkelse og ekstrem kapasitet, sier Petter-Børre Furberg.

Blant stedene Telenor har testet ut Trådløst Bredbånd over 5G, er Flokeneset i Askvoll. I en undersøkelse sier samtlige pilotkunder at de anbefaler bredbånd over 5G hjemme til andre. Videre sa tre av fire seg enig i, eller helt enig i, at 5G kan bli deres vanlige bredbånd.