SAMTALE Avtroppende partileder Magnus Straume (tv) med ny leder Trygve Kollane, mens gruppeleder Per Esborg står i midten.

-Jeg føler meg som en bøddel!

Nestoren i Drangedal Ap, Magnus Straume, ble kuppet fullstendig ut av partiets styre da laget gjennomførte en ekstraordinær generalforsamling mandag kveld.

– En parodi, dette er en parodi, sa Straume til Drangedalsposten etter møtet.

En tydelig skuffet partiveteran måtte se seg slått av ferskingen Trygve Kollane. Med 20 mot 10 stemmer, og to blanke, fikk Kollane ledervervet. Straume var oppført som styremedlem av valgkomiteen, men benkeforslag førte til at Jonas Moen overtok Straumes plass. Moen satt i det utgående styret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Magnus Straume så hva som var i ferd med å skje, og framfor å møte et valgnederlag, stilte han plassen til disposisjon.

SKUFFET Magnus Straume satt skuffet tilbake etter å ha blitt kastet ut av styret i Drangedal Aps partilag.

Før valget tok til forlot mangeårig partimedlem og kommunestyrerepresentant Trond Jarle Roaldstad salen med klar beskjed om at han meldte seg ut, og kalte møtet useriøst.

Den ekstraordinære generalforsamlingen ble holdt fordi Magnus Straume måtte si fra seg styrelederplassen før kommunevalget, da det kunne reises tvil om habilitet og roller. Straume er også styreleder i Drangedal Kraft, som er eid av Drangedal kommune. Få så for seg at han ville bli satt helt på sidelinjen.

Bøddel

– Jeg føler meg som en bøddel. Det er riktig å takke deg Magnus for det du har gjort, sa Per Esborg etter at generalforsamlingen var over.

Gruppelederen valgte å ta tyrene ved hornene og si det som trolig mange tenkte, framfor å la følelsene putre under overflaten. I lang tid har det vært bråk i partiet, og sentralt i bråket har Magnus Straume stått fordi det har hersket misnøye med hans lederstil.

– Mener du dette?

– Ja, jeg står ved det jeg sier. Dette handler om lederkultur, men valgkomiteen innstilte Magnus Straume til styreplass. Det kom et benkeforslag, presiserer Esborg.

Partilaget i Drangedal har en spesiell praksis. Valgkomiteens medlemmer kan foreslå seg selv til styreplasser. Dette ble ikke gjort denne gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MØTET: Ekstraordinær generalforsamling i Drangedal Ap, som ble holdt i Drangedal Ils klubbhus.

Klar over kritikk

Straume har tidligere sagt til avisa at han er klar over kritikken mot ham som leder. Men at han skulle bli satt så på sidelinjen var han nok ikke forberedt på.

– Du får mye fritid nå da?

– Nei, jeg har mange ting å holde på med. Ikke minst styreledervervet i Drangedal Kraft. Dessuten er jeg i kommunestyregruppa til Ap, sier Straume.

Rett etter generalforsamlingen ble det avholdt medlemsmøte. Dette møtet fikk Magnus Straume anledning til å lede, da det meste av innholdet dreide seg om praktiske politiske saker som partilaget må forberede seg på til konstitueringen av kommunestyret den 19. oktober. Kunnskap få andre har bedre greie på enn ham.

«Ungdommen»

Med 28-åringen Trygve Kollane ved roret har gjennomsnittsalderen i partilaget falt drastisk. Han er ikke den eneste yngre som er kommet inn. I tillegg til Straume, gikk også Trond Jarle Roaldstad, Synnøve Kveven og Liv Asborg Kjendalen ut av styret.

– Hvor lenge har du vært medlem i Drangedal Ap?

– Det er ikke så lenge, rundt ett års tid er det vel.

– Hvorfor tror du at du har steget så raskt i gradene?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er et godt spørsmål, men jeg ser det som et spennende verv. Det skal bli tungt å følge i Magnus Straumes fotspor, forteller Kollane, som lover at han skal gjøre en så god jobb som mulig.

På spørsmålet om han tror resultatet av denne generalforsamlingen skyldes en kampanje, svarer han benektende. Men han tror at foryngelsen av lagstyret er en god sak.

– Styret er godt, og det er greit at alderen går litt ned. Jeg tror det er sunt au, sier han.

Trygve Kollane er på samme alder som gruppeleder Per Esborg, 28 år.

Damene

Det er ikke bare i alder partilaget har utmerket seg. Også hva kvinnerepresentasjon angår stiller det sterkt. I partistyrets faste medlemmer er det fem kvinner og fire menn. I tillegg kommer vararepresentanter.

Dette er partilagets nye styre.

Leder Trygve Kollane

Nestleder Sissel Bronken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Styremedlem Elin Reiersdal

Styremedlem Wenche Kåsane

Styremedlem Bernt Andre Andresen

Styremedlem Per Esborg

Styremedlem Jonas Moen

Styremedlem Hilde Heimholt Furunes

Styremedlem og kvinnepolitisk leder Marit Kolloen

Varamedlemmer er

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ida Skoglund

Ane Palerud

Stine Moen