NYTT VALGLOKALE: Tørdal kunne i år by på det mest spesielle valglokalet. Her er lokalet for kirkevalget i bygda.

Jevn tilstrømning til urnene

Godt frammøte ved årets valg, men neppe rekord. Selv ikke på forhåndsstemmingen vil drangdølingene bryte nye grenser, som for fire år siden med over 700 forhåndsstemmer.

Det var jevn tilstrømning til valgurnene på Bostrak, på Bø i Tørdal og på Kommunehuset, da Drangedalsposten var innom. Valgforskerne forteller at gråvær er godt valgvær, men det vil vise seg. Bostrak er tradisjonelt den valgkretsen i Drangedal med høyest oppslutning, og slik var det også til Stortingsvalget for to år siden.

FØRSTE: Bjørg Roalstad (t.h.) var først til å stemme da valglokalet på Bostrak åpnet klokka 15. I stemmestyret sitter Signe Irene Mikkelsen (t.v.), Asborg Ufs, Olav Gautefald og leder av stemmestyret, Stian Roalstad.

Bjørg Roalstad var første velger, og hun kunne fortelle at hun alltid hadde stemt ved valg, og det på riktig parti, la hun humoristisk til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Man er nødt til å gå å stemme, var Bjørgs holdning.

- Jeg tror det blir et spennende valg i Drangedal, la Bjørg Roalstad til.

Tørdal hadde valg både søndag og mandag, men leder av valgstyret, Rigmor Szabo, kunne ikke si noe om hvor mange som hadde stemt søndag. Stemmelokalene stenger allerede klokka 19 i kveld på Bostrak og på Bø i Tørdal.

TODAGERS: På Bø i Tørdal er det mulig å stemme både søndag og mandag, og slik var det også i år. Her er stemmestyret representert med Kai Tore Austad (t.v., leder av stemmestyret Rigmor Szabo, Kjell Arne Omnes og Karianne Løite.

Ingen dødpunkter

Ved stemmelokalet i Kommunehuset gikk velgerne i en jevn og trutt linje. Dette var kjærkomment for valgfunksjonærene-

– Vi har hatt en god og jevn strøm av folk, slik at vi har hatt svært får dødpunkter, forteller Gunnhild Faremo, leder av stemmestyret.

Det ble imidlertid litt hektisk da nettverket falt ut tidligere på valgdagen mandag. Årsaken skyldtes arbeid på mobilmasta.

– Men dette førte ikke til noen store problemer, sier Faremo.

Ingen ungdommer

På kirkevalgets stemmelokale, i første etasje på kommunehuset, hersket det gemyttlig stemning da Drangedalsposten stakk innom. Trolig kunne kaffe, kaker og god mat ha noe med saken å gjøre. Også der kunne de melde om relativt jevnt tilsig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har hatt en grei oppslutning. Mange flere innom, men omtrent som forventet, sier valgfunksjonær Mildrid Sydtveit Reiten.

PASSER PÅ: Valgfunksjonæren Trond Bøe passet på Jan Erling Sætre gjorde sitt valg.

Flere var innom for å gi sin stemme i kirkevalget den korte stunden Drangedalsposten var innom. Men en gruppe glimret med sitt fravær, ungdommene.

– Vi er svært forundret over at ikke de mellom 15 og 18 år er her. De har lov til å stemme. Dette skyldes at når du fyller 15 år kan du på egen hånd vurdere om du skal melde deg ut av kirken eller ikke, forklarer Reiten.

Drangedalsposten kan på eget grunnlag si at denne opplysningen er ukjent. Det er den også for avtroppende ordfører Tor Peder Lohne, som hevdet at dette lærte han først i dag av avisa.

Ungdommenes muligheter er dermed betydelig underkommunisert i den valgkampen som ligger bak oss.

KIRKEVALG: Valgfunksjonærene Mildrid Sydtveit Reiten, Amund Otterkjær og Trond Bøe passet lokalet for kirkevalget 2023.
KIRKA: Kirkevalget kommer litt i skyggen av det «store valget», men mange fant veien også til kirkevalget på Bostrak. Her er valgstyret Tordis Tors (t.v.), Olaug Løite og Liv Berit Vrålstad.