JORDENS MIKROLIV: Det er dette Kate Solbakk jobber med. Å tegne mikroorganismer ut i fra bilder fra et mikroskop.

Kate gir deg et innblikk i den usynlige verdenen

Selv om hun er født og oppvokst på en gård i Canada føler Kate Solbakk (34) seg hjemme i Norge. Hun og ektemannen bor på en gård i Kjosen, og det er der hun lager sine fantastiske tegninger.

At hun skulle begynne med tegning av mikroorganismer sto vel egentlig ikke på programmet til Kate.14 dager etter at hun kom til Norge fikk hun jobb i VitalAnalyse. Der jobbet hun fram til 2019.

– Da fant jeg ut at jeg ville prøve noe nytt, og startet opp mitt eget firma. Men gjennom VitalAnalyse fikk jeg en del kunder, forteller Kate Solbakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg analyserte jord for dem, og sendte så en rapport tilbake. Det var jo noe av det samme jeg hadde gjort i VitalAnalyse, sier 34-åringen.

Tre år tidligere fikk hun et lite spark i siden av mannen sin Tux.

– Jeg har alltid likt å tegne. Tux fant ut at jeg hadde talent for tegning, og sa at dette måtte jeg begynne med, forteller Kate Solbakk.

– Til å begynne med ville jeg ikke tegne biologiske ting, men uhyrer og fantasidyr slik som i tegneseriene, smiler hun.

I EN VANNDRÅPE: Denne kaller Kate for Water Bear, og er laget ut i fra det hun har funnet i en vanndråpe i mikroskopet.

Fikk ny inspirasjon

Jobben hos VitalAnalyse besto for det meste av analyse av jord via mikroskop. Det er derfra Kate Solbakk har fått ideen om å tegne mikroorganismer fra.

– Fotoene som ble tatt gjennom mikroskopet interesserte meg. Derfor ville jeg tegne ut i fra det jeg så i mikroskopet og fotoene derfra, forteller 34-åringen.

Tegningene er ikke gjort på noen få øyeblikk.

– En tegning tar alt fra 10 til 35 timer. Jeg må dele den opp i økter fordi det er stor belastning på hånda og håndleddet. Normalt jobber jeg omtrent en time før jeg tar pause, sier Kate Solbakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ARBEIDSREDSKAPET: Med hjelp av et wacom cintiq tegnebord lager Kate sine fantastiske tegninger fra mikroverdenen.

Før hun starter selve tegnearbeidet er det en del ting som må på plass.

– Det krever planlegging og at jeg har kontakt med folk som er interessert i arbeidet mitt. Tegningene mine er lagt ut på nett, men jeg har også noen faste kunder, forteller 34-åringen.

– Blant annet leverer jeg til vitenskapsblader, har workshop presentasjoner, jeg selger noen som gaver. I tillegg prøver jeg å få opp interessen litt for folk når det gjelder mikroverdenen, legger hun til.

UTGANGSPUNKTET: Her kan man se hvordan Kate starter arbeidet sitt. Via mobiltelefonen som er koblet opp mot mikroskopet finner hun sine motiver fra mikroverdenen.

Sluttproduktet er utrolig

Tegningene hun produserer er helt utrolige. Man tror det er fotografier ikke tegninger.

– Når jeg tegner bruker jeg jo en helt spesiell teknikk og et spesielt verktøy. Alt jeg gjør er etter det jeg ser på foto fra mikroskopet og via det jeg selv ser gjennom mikroskopet. Det er utrolig morsomt å holde på med, smiler Kate Solbakk.

IKKE FOTO: De fleste tror det er fotografier, men det er tegninger gjort av Kate Solbakk.

At hun har havnet i Drangedal er en veldig morsom historie.

– Via et videospill møtte jeg ektemannen min Tux. Etter det snakket vi opptil ti timer på skype. Så besøkte han meg i Canada en vinter, og sommeren etter besøkte jeg han i Norge, forteller Kate Solbakk.

– Da ble jeg forelsket i Norge, og følte at det rette for meg var å flytte til Norge permanent, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2014 flyttet hun så til Norge for godt.

– Jeg er født og oppvokst på en gård, og er ikke bygget for et byliv. Først bodde vi i Oslo et par år. Deretter flyttet vi til Gransherad, før vi kom hit til Kjosen i slutten av 2021. Allerede da jeg kom hit til landet følte jeg meg hjemme her, smiler 34-åringen.

– Du kan trygt si at jeg liker meg på landet, legger Kate Solbakk til.

Kate Solbakk har sin egen hjemmeside, mikroliv.no. Der kan man se mange av de fantastiske tegningene hennes. Derfra selger hun sine produkter, men hvis folk vil kan hun tegne på bestilling.

– Etter hvert håper jeg å kunne leve av dette. Men uansett vil jeg fortsette med å tegne fordi jeg liker det så godt, avslutter Kate Solbakk.

VIA GAMING: Både canadiskfødte Kate og ektemannen Tux fra Kragerø drev med gaming, og via et videospill ble de kjent. Nå lever de på et småbruk i Kjosen.