UTVALG: Heleen Klok holder neste lørdag foredrag på Gnisten om honningproduksjon. Hun mener at Drangedal med sine vide skoger er som skapt for denne trivelige geskjeften.

Klok birøkt med foredrag på Gnisten

Lørdag 9. desember var det foredrag om birøkt for alle birøktere og interesserte på Gnisten på Kåsmyra. Foredraget var ved Heleen Klok.

Drangedalsposten traff Heleen på Gnisten, der hun har fått installert et skap med honning i alle varianter. Her kan man få kjøpt herligheten i forskjellige mengder og honningslag. Heleen Klok er opprinnelig fra Nederland og kom til Norge i 2009.

Begeistret for Norge

– Jeg og mannen min hadde feriert i Norge noen ganger og ble begeistret for naturen, og bestemte oss for å flytte til Norge. Mannen min arbeider i Oslo og jeg pusler med honningproduksjon. Jeg har rundt 40 bikuber rundt omkring i skogene ute på Henseid, hvor vi bor med flott utsikt over Toke. Utrolig vakkert, smiler Heleen, som ikke er ukjent med birøkt fra sitt hjemland Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som liten fulgte hun med da hennes bestefar og bestemor drev med birøkt.

Småskalaprodusent

Hun har et lite hefte hvor det står en del om produksjonen og at hun er en småskala-produsent. Hun startet med dette i 2018 da en eldre birøkter der ute ønsket å trappe ned. Og i 2019 overtok Heleen ansvaret og bifolket. Hun er sertifisert birøkter i forhold til både mattilsynet og KLS (Kvalitetssystem i Landbruket)

Ugunstige værforhold

Honningproduksjonen i sommer har ikke vært den beste. Værforholdene var etter hvert slik at mye regn hindret biene i å produsere så mye som i et normalår, men honning ble det da allikevel, smiler hun. Og av blomstenes gull produseres et rent norsk naturprodukt. Kvaliteten på honningen preges av håndverket som ligger bak hvert glass av den edle vare. Lørdag 9. desember blir det altså muligheter for å høre Heleen, og lære om det spennende arbeidet bifolket står for, og produksjonen, før sluttresultatet foreligger.