HENTET: Onsdag morgen kom en stor trailer til riggplassen ved Skjeggfoss og hentet utstyr som tilhørte Hardanger maskin AS, på oppdrag fra pantehavere og leasingselskapene.

Konkurs stanser Skjeggfoss kraftverk

Mandag meldte hovedentreprenør Hardanger Maskin AS, som bygger ut Skjeggfoss kraftverk i Tørdal, seg konkurs. Selskapet skylder om lag 60 millioner kroner, noe som også får følger for flere lokale leverandører i Drangedal. Onsdag formiddag ble maskiner og utstyr hentet.

Mandag meldte hovedentreprenør Hardanger maskin AS, som bygger ut Skjeggfoss kraftverk i Tørdal, seg konkurs. Selskapet skylder om lag 60 millioner kroner, noe som også får følger for flere lokale leverandører i Drangedal. Onsdag formiddag ble maskiner og utstyr hentet.

Det var tidlig i fjor våres at arbeidet med å bygge ut Skjeggfoss kraftverk, noen hundre meter nord for Tørdal kyrkje, kom i gang. Oppstarten virket bra, og i stedet for å sprenge ei dyp og brei grøft for inntaksvannet til kraftstasjonen, ble det valgt tunnelboring. Det gjorde at naturinngrepet ble betydelig mindre. Men en flom utpå sommeren gjorde at tunnelboremaskinen kom under vann, og etterpå ble det en rekke problemer med utstyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KRAFTSTASJONEN: KV Bygg har hatt arbeidet med bygging av selve huset til kraftstasjonen på Skjeggfoss.

Skylder 60 millioner

Søndag kveld fikk en del av leverandørene beskjed om at selskapet Hardanger maskin AS ville slå seg selv konkurs mandag morgen. Bobestyrer Johannes Romstad opplyser i en samtale med Drangedalsposten at Hardanger maskin AS, med base i Ullensvang, skylder om lag 60 millioner kroner.

– Det største kravet i boet er fra DnB, og er på om lag 30 millioner. Det er langt over hva selskapet er verdt. Verdien i aktiva er mellom fem og åtte millioner, opplyser Hordaland folkeblad i en artikkel.

STOPP: Knut Erling Bakka (t.v.) og Even Bakka, som jobbet for Byggservice AS med å bygge dammen til Skjeggfoss kraftverk i Tørdal, har nå reist hjem etter at hovedentreprenøren Hardanger maskin AS gikk konkurs mandag. Konkursen får også følger for flere leverandører fra Drangedal

Sjokk

– Det kom som et sjokk på oss på mandag, sier prosjektleder Svein Erik Heimvik i Fossberg kraft AS, som er utbygger av kraftstasjonsanlegg i Skjeggfoss.

– Arbeidet med tunnelen skulle egentlig vært ferdig i august/september, men maskinproblemer har gjort at det ble forsinkelser. Planen var ferdigstillelse med hele prosjektet til 1. november, aller seinest 1. januar, men også det røyk, forteller Heimvik videre. Nå vet han ikke når anlegget kan bli ferdig og komme i drift.

– Hvor mye arbeid gjenstår nå før dere kunne startet opp kraftproduksjonen?

– Om vær og føreforhold hadde vært greie, så ville resten av arbeidet tatt omkring en måned tid, tror Heimvik, men nå blir alt i det uvisse.

– Hva er det som gjenstår av større arbeid?

– Det gjenstår en del tunellsikring inne i tunellen, likeså betongarbeid på dammen og en 140 meter lang utløpskanal fra tunnelåpningen og inn til kraftverket, samt noe installasjon inne i selve kraftverket, forklare Heimvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere grunner

– Hva skyldes forsinkelsene på prosjektet i Tørdal?

– Hovedentreprenøren Hardanger maskin AS, som vi hadde kontrakt med, har hatt for dårlig utstyr og de har hatt for dårlig økonomi til å få utstyret reparert. Vi ser det i ettertid. De har også hatt store utgifter til leasing av utstyr. Så har også været vært en årsak, spesielt nå i januar. Det var nede på minus 37 grader på det kaldeste, mye snø og vind, så det var ikke helt enkelt å drive med støping, forklarer Heimvik i Fossberg kraft videre.

– Hvor store er deres tap?

– Vi har ikke fått helt oversikt, men vi taper adskillig med penger på dette. Det er snakk om flere millioner kroner. En forsinkelse i ferdigstillelse av kraftverket gjør jo at vi også taper mulige inntekter fra kraftproduksjonen, sier Heimvik.

– Hva vil dere gjøre nå?

– Det er litt tidlig å si sikkert, men vi skal få nye avtaler for å gjøre ferdig det gjenstående arbeidet. Om det blir med leverandører som allerede har hatt kontrakter med Hardanger maskin, vet vi ikke nå, men må komme tilbake til det, avslutter Svein Erik Heimvik.

Dro hjem

Hardanger Maskin, som er en bedrift med 27 ansatte og sju permitterte, hadde omkring fire mann i arbeid på anlegget i Tørdal da det ble slått konkurs mandag. Også fire-fem mann fra Byggservice AS, hjemmehørende i Kvinnherad, var i gang med betongarbeid, men alle dro hjem da beskjeden om konkurs kom, får Drangedalsposten opplyst fra kilder.

Den største kreditoren av bedriftene i Drangedal er KV Bygg AS, som har hatt oppdraget med bygging av selve kraftstasjonsbygningen. Daglig leder, Kjell Vågsland, melder i en tekstmelding at han ikke ønsker å kommentere saken nå, men henviser til prosjektleder Svein Egil Heimvik i Fossberg kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Verdier sikret

Onsdag morgen ble maskiner og utstyr samlet sammen og hentet på oppdrag fra panthavere og leasingselskapene som har leid ut utstyr, dette for å sikre mest mulig av verdier i selskapet. Oppdragsgiver var ikke interessert i å gi opplysning om arbeidet som foregikk, men henviste til bobestyrer.

– Det er for tidlig å si noe om hvem og hvor mye hver enkelt kreditor har krav i selskapet, men det er lite frie aktiva i selskapet og trolig ingen ting til fordeling, bortsett fra til lønnsgarantifondet som utbetaler lønn og feriepenger til de ansatte, sier bobestyrer Johannes Romstad.

Konkursen skal behandles i Hordaland tingrett 25. mars.