Drangedal boligstiftelse har 14 utleieenheter på Neslandstunet. Totalt har Boligstiftelsen rundt 85 boenheter i Drangedal.Arkivfoto

Kraftig økning av utleieprisene

Nye vann og avløpsregler gjør at utgiftene til Boligstiftelsen øker med 500 000 kroner pr år, sier styreleder i Drangedal boligstiftelse, Tore Halvorsen.

Der man før betalte en fast avgift for vann og avløp, må man nå betale per boenhet. Dette vil bety en økning i utgiftene på rundt 1000 kroner pr måned per leilighet. Det må utleier før eller siden ta igjen i form av økt husleie.
–Jeg tror ikke det er marked for 8-9000 kr per mnd. i husleie for en brukt leilighet i Drangedal sentrum i dag, sier næringssjef i Drangedal kommune og styreleder i Drangedal boligstiftelse Tore Halvorsen.

Umulig å bygge nytt
Høyere husleie vil resultere i at det blir vanskeligere å få leid ut. Videre vil det bli enda mindre lønnsomt å bygge om eldre bygg til leiligheter. Nye leiligheter er allerede i dag umulig å bygge for dagens marked i Drangedal, sier Tore Halvorsen.

Drangedal boligstiftelse viser til et eksempel med seks boenheter.
–I dag betaler vi 10.573 kr i året i fast avgift og 4.460 i forbruk. (Lav sats, våre beboere bruker generelt lite vann.) Direkte overført skulle det bety at hver beboer får en avgiftsøkning på nær 1000 kr per mnd. Halvorsen understreker at han er enig i at det betales for faktisk forbruk som prinsipp. Det er også riktig i et miljø og klimaperspektiv, i tillegg til rettferdighetsargumentet.
–Men det bør også belønnes at det etableres mange boenheter konsentrert. Og det er jo heller ikke rettferdig å få et plutselig hopp i husleia.

Vannmålere
Boligstiftelsen vil installere vannmålere. Her er det to forhold som er viktige:
a. Hvor er det hensiktsmessig og hvor er det ikke. Er det praktisk mulig? Er det fornuftig å måle hver enhet på Neslandstunet? Nei. Her er forbruket i hver leilighet minimal, mens forbruket er høyere i vaskerom, fellesareal og kjøkken. En måler inn i bygningen burde holde, sier Halvorsen.

Gjør som everket
Når det gjelder bestilling og intallering av måler kan det være fornuftig å legge seg på samme policy som everket.
Poenget er at huseiere ikke skal få en stor investeringskostnad oppå et stort avgifts-hopp. Innfasing av nytt «regime» må fordeles over en periode, ellers vil det bli et sjokk i utleiemarkedet for leiligheter.

Husleie som inntekt
Drangedal boligstiftelse og andre som leier ut boliger har husleie som inntekt. Boligstiftelsen er en ideell organisasjon som ikke har overskudd. I dag har vi til tider av året likviditetsmessig underskudd, men klarer å få regnskapsmessig overskudd ved årsoppgjøret, forklarer Halvorsen. Vi i Drangedal boligstiftelse vil gjøre tiltak for at endringene ikke skal ramme våre leietakere. Det er uaktuelt å regulere husleiene i våre boliger i år ut over konsumprisindeksen.
Generelt vil endring i forskrift gjøre det mindre fordelaktig nå å bo i leilighet med kommunalt vann og mer fordelaktig å bo i enebolig med privat ordning. Motsatt effekt av hva kommunen ønsker. Jeg tenker da på etablering av flere boliger for eldre i sentrum, sier Halvorsen.