Vannlekkasje: N/A

Kuldesjokk «Ikke gjør dette hjemme»

Kulda skaper trøbbel for hus- og hytteeiere i Vestfold og Telemark. «Gode» råd, kan fort bli dyre.

1 av 10 erstatningskroner etter lekkasjer fra vannrør i hus og hytter skyldes frost, og årlig utbetaler forsikringsselskapene nærmere 200 millioner kroner som følge av dette. Mange hus- og hytteeiere får i disse dager problemer med frosne vannrør. Det merker også forsikringsselskapet Gjensidige.

– Vi har eksempler på kunder som har blitt varslet av hyttenaboer som ringer og sier «det renner vann ut av hytta di», sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stoppekran: Arne Voll kommunikasjonssjef i Gjensidige

På denne tiden av året mottar forsikringsselskapet mange meldinger fra folk med frost-trøbbel i hjemmet eller på hytta. Ekstra kaldt til vannrørene blir det når det heller nesten ikke finnes snø mange steder. Og, etter kuldeperioder begynner som regel vannskadene å renne inn til forsikringsselskapet.

– Vi forventer enda flere skader når kulda gir seg. Rett og slett fordi folk ofte ikke merker at vannet har frosset før det blir mildere i været, sier Voll. Vann som fryser utvider seg, og det er da skaden oppstår. Vannrøret sprekker, og når det senere blir mildere og isen tiner, renner vannet ut i rommet.

Vannlekkasje: N/A

«Gode» råd kan bli dyre

Det finnes mange råd for å unngå frostskader, men en skal være oppmerksom på at noen kan gjøre vondt verre, og i tillegg gi deg smell på forsikringen.

– Et kjent råd for å forhindre frosne vannrør er å la vannet renne. Dette er i forsikringsselskapenes øyne forbudt, og kan resultere i at du får redusert erstatning ved en skade. Selv om rørene ikke fryser, kan sluk og avløp fryse til og skape store oversvømmelser, sier Voll.

Å tine frosne vannrør med åpen flamme anbefales heller ikke. Kontakt fagfolk for å tine isen og sjekke at det ikke har oppstått skader på vannrørene.

– Bruk av åpen flamme, propanbrennere eller lignende er farlig. Det kan fort oppstå svimerker, og er du uheldig kan du starte en brann, sier Voll. Brukes hårføner, varmluftpistol eller vifteovn må noen være til stede hele tiden.

Vannlekkasje: N/A

Steng vannet og ha minst 10 grader inne

To råd du derimot skal huske, er å stenge hovedstoppekranen og åpne tappekranene hvis du skal være borte fra huset eller hytta i mange dager. Sørg også for at det er minst 10 varmegrader i alle rom – særlig der det er vannrør.

– Alle rom der det går vannrør, enten åpent, inne i veggen, i gulvet eller taket anbefaler vi at temperaturen aldri er under 10 varmegrader. Det kan fort bli kuldegrader inne i en vegg dersom det er kaldt ute og ingen eller lite varme på inne, forteller Voll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I nyere hus oppstår det sjeldnere vannskader enn i eldre hus med dårligere isolasjon, spesielt i kjellere. Der er det rør som går gjennom muren utenfra og inn, og det er et utsatt punkt når det blir kaldt.

Gode råd

•Ha minimum 10 varmegrader innendørs – spesielt viktig i rom med vannrør.

•Steng hovedstoppekranen og åpne tappekranene slik at det ikke står vann i rørene hvis du skal være borte i mer enn 3 døgn.

•Steng vinduer, ventiler og andre åpninger som både frost, rotter og mus kan ta seg inn gjennom.

•Hører du suselyder i rørene, uten at tappekranene er i bruk, kan det være tegn på lekkasje.

•Fryser vannet - steng hovedstoppekranen og kontakt rørlegger.

•Vannstoppventil er krav i nye hus, men kan også installeres i gamle hus. Vannstoppventilen stenger automatisk av vannet ved en lekkasje. Den gir også rabatt på forsikringen.

•Kontakt forsikringsselskapet hvis det har oppstått en skade. Vannskader dekkes via hus- eller hytteforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.