Kultur Mot Mobbing: Odd Einar Berntsen frq d'Draup og Trine Østenå fra Drangedal frivilligsentral lanserer prosjektet Kultur Mot Mobbing.

Kulturelt krafttak mot mobbing

Sporene etter den mye omtalte mobbesaken i kommunen noen år tilbake er fremdeles synlige. Nå planlegger Odd Einar Berntsen og gruppa d’Draup gjennom kulturelle aktiviteter å framstille Drangedal i et nytt og omsorgsfullt lys.

– De siste årene har mediene ofte fremstilt Drangedal som en mobbekommune, og skal man tro på avisene så er alle som ønsker å bo her, og spesielt vi som jobber på skolen og i kommunen, fullstendig evneveike og vi bryr oss ikke om barna i kommunen i det hele tatt. Heldigvis så forstår mange at det bildet mediene tegner av Drangedal er veldig satt på spissen, og noe overdrevet.

Dette skriver Odd-Einar Berntsen i et omfangsrikt skriv til Drangedalsposten. For å ta brodden av de inntrykkene som mange sitter med, har han møysommelig bygget opp et omfangsrikt prosjekt, Kultur Mot Mobbing!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye å by på

– Hva er essensen i dette prosjektet?

– Jeg kjenner meg ikke igjen i medienes svartmaling. Her er det så mye å by på. Kulturskole, musikk, teater og mange diverse aktiviteter. Vi skal ha vekk ryktet. Kultur Mot Mobbing skal vise fram det mange har glemt. Nemlig hvor fin ei kulturbygd vi har, sier Odd Einar Berntsen, kjent som Deis på folkemunne.

Han presiserer sterkt at dette prosjektet er han ikke alene om. Gjennom god planlegging og møysommelig arbeid har han fått laget ei liste med sponsorer og offisielle samarbeidspartnere lang som ei arm. Der er blant andre Drangedal Musikk og Teater, Drangedal 10-årige skole, Drangedal Produkter og Barnekoret Kos, foruten bedrifter. Drangedal frivilligsentral er offisiell arrangør sammen med d’Draup.

– Vi har lyst til å være med på prosjektet. Være med på å skape en forskjell. Dette er også i tråd med vedtektene våre, sier leder Trine Østenå, som legger til at det å engasjere seg i barn og unge er en vesentlig del av virksomheten.

Nå skal altså resten av kommunen være med.

KONKURRANSE: Kultur Mot Mobbing inviterer barna i skolene i Drangedal til tegnekonkurranse.

Aktivitetene

– Hovedretten i Kultur Mot Mobbing er oppsetningen av barne- og familieteateret Elvins Teater i Tokestua. Elvins Teater ble for første gang satt opp på Kulturstua i Kroken av Drangedal musikk & teaters barnegruppe i 2017. Elvins Teater 2024 er en noe omskrevet versjon, der fokuset ligger enda mer på mobbing og urettferdighet, samtidig som vi får en morsom kollisjon av gamle folkeeventyrskikkelser og nåtidens sosiale medier-regime. Det hele er pakket inn i en eventyrfortelling som gjør at dette teateret anbefales for hele familien, forklarer Berntsen i sitt skriv.

Forut for forestillingen skal det holdes audition i mai, men ikke av den typen som skremmer. Thea Fjørtoft lover en hyggelig audition. Den retter seg mot drangedøler som er født mellom 1999 og 2014. Det er derfor ingen grunn til å møte opp med sommerfugler i magen. Her er alle velkommen. Prosjektet har en tidshorisont fram til oktober i år.

Tegnekonkurranse

Først ute av aktiviteter er imidlertid en tegnekonkurranse. Her er alle elever fra første til og med tiende klasse invitert. Målet er at minst fem av tegningene som velges ut skal bli de offisielle plakatene for hele prosjektet. Dette betyr at de unge kunstnerne må tolke prosjektet Kultur Mot Mobbing, men på sine egne måter. Innleveringsfristen for tegnekonkurransen er 15. mars. Da må tegningene i A4 være innlevert, og navn, klasse og skole påført.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kreative aktiviteter dreier seg om mer enn tegninger og teater. I samarbeid med Kulturskolen skal det også lages en musikkvideo som viser bredden i det som foregår. Aktivitetene skal ikke bare vises en gang. Både planlegging, øvelser og gjennomføringer skal dokumenteres og vises fram på sosiale medier. Ingen drangedøl skal unngå å ta del i Kultur Mot Mobbing.

Økonomi

Alt som skal gjøres koster penger. Berntsen har sjøl antydet at prosjektet er til en verdi av 335 000 kroner. Guppa hans, d’Draup, mottok i fjor høst 50 000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Derfra fikk for øvrig frivilligsentralen 70 000 kroner i samme rennet. Men det trengs midler. Heldigvis kan han vise til engasjerte krefter i kommunen. Foruten kommunen sjøl har en rekke selskaper bidratt. I tillegg kommer de som utfører oppgaver.

-Men vi tar gjerne imot flere sponsorer, for da blir billettprisen lavere. Blir det overskudd skal alle pengene brukes i skolen i arbeidet mot mobbing, sier Odd Einar Berntsen.

Dette prosjektet har som overordnet mål at alt skal være så rimelig som mulig, slik at ingen ender opp med å stå på utsiden på grunn av økonomi. Drangedalsposten understreker gjerne Berntsens oppfordring til alle om å tre støttende til.