ALARM: Monterer du alarm, er sjansen for ubudne gjester kraftig redusert. Foto: iStock

Kun 1 av 4 bruker det beste middelet mot innbrudd

Kun 25 prosent bruker alarm når de ikke er hjemme. Det viser en ny undersøkelse. – Alarm er det beste virkemiddelet mot innbrudd, og bør brukes av flere, sier forsikringsselskap.

3 av 4 sikrer ikke huset med alarm viser en undersøkelse som er gjennomført av Norstat for Codan Forsikring.

– Å beskytte boligen med alarm er det mest effektive tiltaket mot innbrudd, og svært få steder med alarm får besøk av tyvene, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan forsikring i en pressemelding.

– Samtidig ser vi at det er mange som enten ikke har skaffet seg alarm eller ikke bruker den. Da går de glipp av den beste måten å holde tyvene unna på. De fleste vi snakker med som har hatt innbrudd, opplever det som en veldig ubehagelig opplevelse. Både fordi noen har tatt verdifulle gjenstander, og fordi folk har rotet i tingene dine og invadert hjemme ditt, sier Richvoldsen.

– I slike sammenhenger er det lurt å vite hva man eier. Ofte er det uoversiktlig og mer enn man husker. Derfor er det et godt råd å dokumentere eiendeler og verdisaker enten på bilder eller film, sier han.

Unge bruker minst


Undersøkelsen avdekker store forskjeller mellom de som bor i leilighet og de som bor i enebolig. Mens kun 12 prosent av de som bor i leilighet sier de bruker alarm, er det 32 prosent blant de som bor i enebolig som sier de skrur på alarmen når de ikke er hjemme.

Det er også store aldersforskjeller. I gruppen mellom 18 og 29 er det kun 10 prosent som bruker alarmen for å sikre boligen, mens fra 30 år og oppover stiger det fra 25 prosent til 30 prosent i gruppen 60 år og oppover.

– Det tyder på at det er de mest etablerte som velger å prioritere alarm. Selv om det kan være forståelig, er det vår klare oppfordring at betydelig flere burde installere alarm. Også på grunn av mulighetene til direkte varsling ved brann, sier Richvoldsen.

Økning i innbrudd


Ifølge tall fra Finans Norge øker tallet på erstatninger etter forsikringsmeldte innbrudd og tyverier igjen etter mange års nedgang. Erstatningene etter innbrudd og tyveri beløp seg i 2019 til rundt 400 millioner kroner, en økning på seks prosent fra året før.

– Vi ser en klar sammenheng mellom økningen i antall alarmer og nedgangen i antall innbrudd gjennom de siste tiårene. I fjor var det en liten økning, men vi tror ikke nødvendigvis dette er en trend som vil fortsette, sier Richvoldsen.

Ifølge undersøkelsen er det 12 prosent som bruker alarmen om natten - såkalt skallsikring. Dette hindrer noen fra å bryte seg ubemerket inn når man sover.

– Ofte er alarmen skrudd av når man er hjemme. Men med skallsikring kan man ha på alarmen så lenge man oppholder seg på visse rom, som for eksempel soverommet. For mange gir dette økt trygghet.

Undersøkelsen er gjennomført for Codan Forsikring av Norstat i januar, blant et representativt utvalg av befolkningen