Olav Ettestad døde onsdag 26. februar, 104 år og seks måneder gammel. Han var en fargerik person med stort engasjement for kultur- og samfunnsliv, lokalhistorie, folkedans og musikk. Her er Olav Ettestad fotografert i bilen da han hadde fornyet sertifikatet etter fylte 102 år, og sløyfa på jakkeslaget er en hedersbevisning han fikk for sitt hestesko­kastingsengasjement på Dyrsku’n i 2017.

Livsglad og engasjert til det siste

Olav Ettestad døde vel 104 år gammel

Olav Ettestad døde forrige onsdag, 104 år og seks måneder år gammel, etter kort tids sykdom. Olav var nå Drangedals eldste, og helt til det siste en historie- og samfunns­engasjert person, med mye humor og livsglede på lur.

 

 

Olav Ettestad ble født 20. august 1915 og vokste opp på skogsgården Ettestad. Seinere i livet rydda Olav sin egen gård; Ettestad nordre, med huser, veier og ny­dyrking.
Da Olav midt på 1930-tallet kom i militæret, så tok han befalsskolen i Kristiansand, og var deretter befal i Garden i ett år, i 1939. Seinere ble Olav opptatt på krigsskolen, men da krigen kom, ble det raskt stopp i planene.

Idrett og revisjon
Olav var en sprek kar i ungdommen, og skyting var en av idrettene som Olav praktiserte. I 1937 vant han blant annet mesterskap og mesterskapsmedalje i klasse 2 på landsdelsskytterstevnet i Kristiansand.
Etter krigen tok Olav handelsgymnaset på Treider, og ble selv lærer der en tid med revisjonsopplæring. Men Olav flyttet hjem og ble revisor i bank i 16 år. Fra 1946 og i åtte år framover var Olav med i styret for Heimevernet.

Kulturprisvinner
Gården og skogen har likevel vært mye av Olavs arbeidsplass gjennom et langt liv.
Alvorlige komplikasjoner etter en blodåreoperasjon i ene beinet på slutten av 60-tallet førte til et lengre sykehusopphold. Olav måtte da slutte som aktiv skogbruker og fikk etter hvert jobb som revisor i Lunde Sparebank, – en jobb han hadde fram til pensjonistalder.
På fritiden har Olav engasjert seg i mange ting, ikke minst Drangedal bygdetun. For sin store innsats for å bygge opp bygdetunet mottok Olav Drangedal kommunes kulturpris i 1989, sammen med Simen Tørnes. Olav var også leder i Telemark tømmermåling og leder i Bygdeungdomslagets landstevlinger.
Som 100-åring ble Olav Dyrsku-mester i hesteskokasting, og ellers har Olav vært en meget habil folkedanser og toraderspiller helt til det siste. Dansen var til stor glede i hverdagen, helt opp til han nærmet seg hundre år.
Olav var gift med Anna, de har tre barn, fem barnebarn og fire oldebarn.

Går hver dag
– Jeg har vært heldig i livet, slo Olav fast en dag han var innom for en prat på Drangedalsposten like før han fylte 104.
Olav Ettestad var fylt med mye godt humør og hadde alltid ei historie å fortelle, men forfattet gjerne et leser­innlegg, var samfunnsengasjert, kunnskapsrik og en flittig bidragsyter til bokserien «Minner frå Drangedal». Til 100-årsdagen bokdebuterte han med selvbiografien «Mitt liv», hvor utallige minner, sagn, historier, viser og vers, bilder og annet stoff fikk plass mellom to permer. Etter at Olav sluttet som Norges eldste bilsjåfør, i en alder av passerte 103 år, så ble det el-skuter han benyttet som framkomstmiddel i hverdagen.
– Ellers går jeg en tur hver eneste dag, men skal jeg på lengre turer, så er den nye elektriske skuteren til stor hjelp og nytte, fortalte Olav Ettestad sist august, like før feiringen av sin 104-årsdag.

Sønnen, Arne Ettestad, skriver blant annet på sin ­facebook-side om farens bortgang forrige onsdag, etter bare tre dager på Sjukehuset Telemark, at det hadde oppstått helse­problemer.

«Han og me i familien fikk klar beskjed om at dette ville ende livet hans etter timar eller dagar, men han beholdt sitt gode livsmot og humør inn til det siste, og når døden kom gjekk det raskt og med lite smerter», forteller sønnen, som legger til at hans gode venninne gjennom mange år, Åshild, døde dagen etterpå av hjerneslag.