PLANER: Per Esbog overtar driften av Bokhuset, som han nylig har kjøpt. Han har mange spennende planer og åpner dørene på lørdag.

Ny vår for Bokhuset

Snekker og politiker Per Esborg klarte å vinne kampen om foreldrenes store bokeventyr, Bokhuset i Kjosen. På lørdag åpner han dørene til Norges største boksamling og et nytt liv i det tradisjonsrike bygget, som trakk leselystne fra hele Norge.

Bokhuset i Kjosen har ligget ute for salg en tid. Dette har betydd null aktiviteter, men dette blir det en endring på. To interessenter konkurrerte om å kjøpe Bokhuset. En ville kvitte seg med alle bøkene og gjøre lokalene om til verksted. Den andre, vinneren, er Per Esborg, sønn av de tidligere eiere, Tone og Halvdan Esborg.

FORBEREDELSER: Bokhuset ble åpnet i 2008. Her ser vi Pers foreldre, Halvdan og Tone Esborg, forbereder åpningen.

Kolossal boksamling

Sønnen er glad for at han fikk kjøpe huset med i overkant av 100.000 bøker. En av Norges aller største private boksamlinger. Bokhuset har vært, og er, en institusjon i Kjosen. Dit valfartet bokentusiaster fra fjern og nær. Utvalget av bøker er ekstremt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Per forteller til Drangedalsposten at dette kjøpet ikke hadde vært mulig uten en lokal bidragsyter (vedkommende ønsker å være anonym) som har vært med i kjøpsprosessen. Noe han er svært takknemlig for. Per berømmer også Roger Jensen, som til vanlig arbeider hos Statsforvalteren. Han har bidratt på dugnad ut fra egen interesse for Bokhuset. Esborg sier at han har vært til uvurderlig hjelp i prosessen. Særlig nå i sluttfasen.

BOKBAD: Dette bilder er fra et besøk av forfatteren og musikeren Levi Henriksen hadde i Bokhuset, med daværende redaktør av Drangedalsposten, Åse Dvergsdal, som intervjuet Henriksen.

Boksalg og Kulturkvelder

– Betyr dette at dere vil drive i tidligere Bokhusets opplegg. Som kulturkveldene, der folk fikk møte kjente forfattere og musikere?

– Ja, i store trekk vil vi nok det. Vi vil gjeninnføre såkalte kulturkvelder. Planen er en kulturkveld i måneden. Dette etter samme lest som tidligere med kjente forfattere og musikere. Han forteller videre at han har vært i kontakt med Benny Borg om et besøk på Bokhuset. Noe Borg er interessert i. Allerede 20. april kommer den kjente musikeren og visesangeren og holder konsert.

– Hvor mange sitteplasser har dere?

– Vi har sitteplasser for 70 personer. Så vi håper på at folk vil møte fram til arrangementene våre, sier Per.

QUIZ: Dette er far en Quizkveld for en del år siden med blide mennesker rundt bordet. Slike kvelder kan det igjen bli på Bokhuset. Fra venstre: Ingvild Vøllestad, Hilde Melås, Alf Løyte, Halvdan Esborg og Torill Tveit.

Quiz kvelder

– Quiz-kveldene var også populære og er nok savnet, disse skal vi gjeninnføre, sier han..

Noen av de som har besøkt Bokhuset er blant annet Jon Magnus, Vidar Sundstøl, Levi Henriksen, og man hadde en finn Undset-kveld. Av musikere har det vært flere, blant annet Torgeir Straand, hardigfele musikeren fra Bø, med et glimrende musikkåseri, pluss flere andre lokale, og litt mindre kjente musikere.

Boksalg hovedgeskjeften

– Men hovedoppgaven for dere blir vel å selge bøker. Særlig sommerstid har det tidligere vært stort besøk?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Salg av bøker blir selvfølgelig hovedgeskjeften vår, der åpningstidene blir utvidet. Dette kommer vi tilbake til etter hvert, svarer Per.

– Dette betyr vel at du vil bli å se ganske mye som bokselger etter hvert, selv om du har eget snekkerfirma?

– Det blir nok en realitet, men det kan passe fint for eksempel nå vinterstid, da byggeaktiviteten er på et lavere nivå enn sommerstid, sier den nybakte bokhandleren.

KULTURKVELDER: Dette bildet er fra en Kulturkveld på Bokhuset med felespilleren og fortelleren Torgeir Straand fra Kviteseid. En fantastisk opplevelse,

«Vålegalten»

Selv har Per prøvet seg som forfatter og har nye prosjekter på trappene.

– Jeg starter på ei bok om noveller av kjente og mer ukjente forfattere, internasjonale og lokale. Jeg har blant annet tatt for meg historien om ”Vålegalten” som drepte tjenestejenta på Lensegrav-gården på 1600-tallet. Dette står det en del om i Drangedalsoga, men jeg har festet spesiell interesse for to søstre, og hvordan de kan ha påvirket den dramatiske hendelsen, som rystet Drangedal, og førte til halshugging av drapsmannen, forteller forfatteren.

Viktig for Drangedal

Bokhuset har gjennom en god del år vært en institusjon i Kjosen, med mange bokelskere på besøk fra det ganske land, på jakt etter bøker de har lest som er blitt borte, eller å kunne boltre seg i 100 000 bøker.

Vi hilser Bokhuset velkommen tilbake, en institusjon som har stor betydning for hele Drangedal. Her mener vi at kommunepolitikerne også burde kjenne sin besøkelsestid for et så unikt kultursentrum.