Ankommet bygdetunet: De tre hestekarene, f.v. Lars Hamarsbøen, Tore Håkon Joten og Rune Viken Foto: Stina Sætre

På vei fra Lindesnes til Nordkapp med hest

14. april starta den lange turen fra Lindesnes til Nordkapp. Tore Håkon Joten med flere skal gå Norge på langs med kløvhest. Turen starta på Lindesnes 14.april og målet er å være framme på Nordkapp på valgdagen 13.september. På vegen får senterpartistene hjelp fra SP-lokallag til å sette opp rute og lage opplegg. Fredag 30. mai kom de tre karene som nå er med på turen fram til Drangedal bygdetun.

Dagen før, torsdag 29. april, kryssa de tre karene grensa mellom Gjerstad og Drangedal kommune, og fikk dermed en ny lokal veiviser på drangedalssida. Tidligere ordfører Ove Haugland viste veien fram til Hauglandsgrenda, der de langveisfarende overnatta før neste etappe. De tre som nå er med på turen er Tore Håkon Joten, Lars Hamarsbøen og Rune Viken. Rune Viken har tidligere gått Norge på langs både til fots og på ski, og har hatt flere andre langturer i inn- og utland, i tillegg til å være en hestevant kar.

Fra Hauglandsgrenda til Drangedal bygdetun

Fredag morgen starta de på etappen videre til Drangedal bygdetun. Ove Haugland fulgte med som kjentmann og veiviser. Det ble en lang og noen kortere raster langs veien, som for det meste gikk på gamle skogsbilveier over mot Voje, og derfra over Dalane til bygdetunet. De tre rytterne kunne opplyse at Haugland hadde mye lokalkunnskap å øse av langs veien, og det hadde vært en særdeles hyggelig tur i fint terreng.

Ta heile Norge i bruk

Tore Håkon Joten har gått med denne turen i tankene de siste åra, og fant ut at han ville ha med hest for å bære den tyngste børa. Han er leder for turen, og skal gå hele vegen fra Lindesnes til Nordkapp. Lars Hamarsbøen har ridd samme turen før, i år 2000. Erfaringer fra den turen kommer til nytte nå, og han har derfor fått hovedansvaret for hester, utstyr og vegvalg. De to pensjonistene har nå med seg Rune Viken fram til Mjøsa, derfra fortsetter Tore Håkon Joten videre med nytt turfølge. Nye hester med nye krefter kommer også til underveis.

Hovedtanken bak turen er å «ta heile Norge i bruk», noe de viser i praksis ved å engasjere folk lokalt de stedene de rir gjennom på vei til Nordkapp. Felles for alle som blir med på turen underveis til Nordkapp er at dette er heste- og turvante folk, og Senterparti-folk. De som blir med underveis er med på etapper på 2 til 3 uker. Ofte er det pensjonister som blir med. Fra Røros til Nordland blir f.eks. ei sprek dame på 70 år med på turen.

Viser vei: De tre karene med kløvhester og lokalkjent følge ankommer Drangedal bygdetun. Stina H. Sætre viser vei til havna som blei satt opp for hesten for anledningen. Foto: Anne Kjendsheim

Fra kommune til kommune

Etappene blir hver dag registrert på GPS, og ruta som er gått blir lagt ut Facebook-sida «Norge på langs med kløvhest». Her kan folk følge med på turen og hendelser underveis. Ruta fra Hauglandsgrenda til bygdetunet blei på 22 km. I Drangedal som andre steder langs veien, er det lokale folk som hjelper til med å planlegge og legge opp ruta som skal gås fra kommune til kommune.

Kortreistmat og velkomstkomite

Da hester og hestefolk kom fram til bygdetunet var velkomstkomiteen klar, med ordfører Tor Peder Lohne, varaordfører Stina Haugland Sætre og andre lokale senterpartifolk. Drangedal Frivilligsentral og Drangedal bygdehage ved bygdetunet stilte opp med utendørs dekka bord og matservering til de langveisfarende og andre lokale gjester. Trubadur Jan Heidenstrøm opptrådte med flere sanger, blant annet med hans egenkomponerte «Sang til frivilligheten», som han har laga til Drangedal Frivilligsentral og alle andre som stiller opp for frivilligheten.

Lokalprodusert mat: Leder ved Drangedal Frivilligsentral Trine A. Larsen serverer ordfører Tor Peder Lohne lokalprodusert mat. Foto: Anne Kjendsheim

Det var mye god kortreist og lokalprodusert mat de frammøtte fikk smake på. Hjortepølse fra Hjortefarmen, spekeskinke fra Løyte gård, bakervarer fra Herberts bakeri, syriske kaker bakt av Israa Leila og pizza laga og stekt på stedet i regi av Drangedal bygdehage ved prosjektleder Synnøve Bakken var noe av det som blei servert.

Overnatting i Kjosen

Hestene fikk godt stell, høy og beite i ei havn som blei satt opp for anledningen, mens de tre karene fikk overnatte inne i Nystue på bygdetunet før neste etappe skulle starte kl.9.30 lørdag. Neste lokale kjentmann og veiviser fra bygdetunet til Kabbestul i Kjosen blei Kristoffer Naas. Denne strekningen på 19.8 km foregikk i fint vårvær og med flere lokale folk i følget på vei gjennom Kjosen. Etter overnatting på Kabbbestul gikk ferden videre ut av Drangedal til Lunde. De tre hestekarene var strålende fornøyd med turen gjennom Drangedal med tre overnattinger, gjestfrie folk og det gode traktementet de fikk under oppholdet.

Kløvhest: F.v. Signora og Lean klapper på en av hestene som koser seg på bygdetunet etter dagens etappe fra Hauglandsgrenda. Foto: Anne kjendsheim