Politiet øker beredskapen og innfører midlertidig bevæpning

På bakgrunn av skjerpet trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har Politidirektoratet besluttet å iverksette nasjonale tiltak for å styrke politiets beredskap i hele landet. Fra og med torsdag 5. november innføres midlertidig bevæpning av innsatspersonell over hele landet i en tidsavgrenset periode på inntil 3 uker.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for å vurdere trusselsituasjonen i Norge. Politidirektoratet er i tett dialog med PST om hvordan situasjonen i Europa påvirker norske forhold.

− Politidirektoratets rolle er å koordinere politiets innsats og iverksette tiltak som sikrer en best mulig beredskap i hele landet. Trusselnivået er uendret, men PSTs trusselvurdering beskriver at det skal lite til før vurderingen av den forventede trusselen vil bli endret fra «moderat» til «sannsynlig». På bakgrunn av at trusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet har politiet iverksatt de tiltak vi mener er nødvendige, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding 5. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skjerpet trusselbilde

PST offentliggjorde 30. oktober en oppdatert trusselvurdering hvor trusselnivået er uendret, men trusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet. Det foreligger ingen konkret trussel mot Norge, men hendelsene i Europa den senere tiden er en påminnelse om at politiet alltid må ta høyde for at uønskede hendelser kan inntreffe.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Vi har tett dialog med PST om hvordan situasjonen ute i Europa påvirker norske forhold, og foretar løpende vurderinger om det er nødvendig å treffe tiltak som svarer på utviklingen i trusselbildet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Midlertidig bevæpning

PSTs trusselvurdering beskriver det som sannsynlig at et eventuelt angrep motivert av ekstrem islamisme vil utføres av en enkeltperson som angriper folkeansamlinger eller symbolmål som politi- og forsvarspersonell. Det er sannsynlig at angrepsmidlene i eventuelle angrep vil involvere hugg-/ stikkvåpen eller kjøretøy.

− Bevæpning vurderes derfor som et viktig tiltak for egenbeskyttelse, og for å sikre hurtighet i responsen fra politiet for å kunne avverge eller respondere adekvat på slike hendelser, sier Bjørnland.

Fra og med torsdag 5. november innføres midlertidig bevæpning av innsatspersonell over hele landet i en tidsavgrenset periode på inntil 3 uker.

− Befolkningen kan i perioden oppleve økt tilstedeværelse av synlig og bevæpnet politi. Slik vi vurderer situasjonen nå, oppfordrer politiet alle til å fortsette hverdagen som normalt, avslutter Bjørnland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kilde: Politidirektoratet