Regulering av ansattes ytringsfrihet

Kommentar

Tilgang til informasjon og en informert offentlig debatt er viktig for et velfungerende demokrati. Ansatte i offentlig sektor har ofte spesiell kompetanse, innsikt og erfaring knyttet til arbeidsforholdet. Ytringsfrihet for dem som jobber i det offentlige er avgjørende for å finne ut om politikken fungerer. Ansattes ytringsfrihet kan også bidra til å motvirke og avdekke kritikkverdige forhold. Det handler om samfunnets rett til informasjon fra dem som vet hvor skoen trykker.

Dessverre er takhøyden for kritikk i arbeidslivet senket. Færre varsler av frykt for arbeidsgivers og kollegenes represalier. Nei, bedre å tie om urett, la det være, under teppet med det, tenker mange - dessverre. På mange arbeidsplasser hersker en fryktkultur skapt av en strømlinjeformet heiakultur, skriver Knut Olav Åmås i boka «Dette er Norge». En bok som virkelig er verd å lese.  På enkelte arbeidsplasser er det så ille at arbeidsgiver pålegger ansatte munnkurv. Dessverre er det ikke alle som skjønner hvorfor.

Ansatte som sier ifra om kritikkverdige forhold blir oppfattet som brysomme. De blir refset og irettesatt av ledelsen, fratatt arbeidsoppgaver, frosset ut fra fellesskapet og hindret fra å klatre på karrierestigen.

En arbeidstaker er forpliktet til å fremme arbeidsgiverens interesser under ansettelsesforholdet, og som arbeidstaker skal vi være lojale mot vår arbeidsgivers legitime og saklige interesser. En illojal opptreden vil lett anses som brudd på arbeidstakers plikter under ansettelsesforholdet. Men det er sterke skiller mellom avsløring av forretningshemmeligheter, sensitiv personinformasjon og ytringer som privatperson om eget arbeidsforhold.

Ytringsfriheten er en av de grunnleggende menneskerettighetene, beskyttet i Grunnloven § 100, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 10 og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 19. Ytringsfriheten for offentlige ansatte ble styrket ved grunnlovsendringen som trådte i kraft 30. september 2004

De fleste ytringer er beskyttet av ytringsfriheten nedfelt i lovverket og vil derfor medføre at arbeidsgivere må tåle at arbeidstakerne ytrer seg i det offentlige rom. Lojalitetsplikten er et ulovfestet prinsipp som skal ivareta arbeidsgiverens interesser. Hva som skal veie tyngst, lojalitet eller retten til å ytre seg, må derfor vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

En arbeidstaker har både en rett, og i noen tilfeller også en plikt, til å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Det er i strid med ytringsfriheten å forlange «tjenestevei» som første kanal for meninger, En forsvarlig varsling til tilsynsmyndighet, presse eller andre offentlig myndigheter vil ikke anses som en illojal handling.

 

Jan Magne K. Stensrud

Redaktør