Reiselivet avventer myndighetene

Flere av reiselivsbedriftene i Drangedal avventer myndighetenes pålegg og restriksjoner rundt koronaviruset, mens andre har funnet trygge løsninger for driften. Uansett har det påvirket økonomien i driften, og verst har det så langt vært for Gautefall skisenter og Ski Lodge Gautefall.

– Vi har tapt omkring 30 prosent av årsomsetningen, sier daglig leder for Gautefall skisenter, Bjørn Halvor Roalstad. Hvor mye det er i kroner, har han ikke lyst til å opplyse, men beløpet er betydelig.

Stengte på dagen
Skisenteret stengte ned all virksomhet umiddelbart 13. mars, og har siden holdt stengt. Ei påske med normalt godt besøk gikk i vasken. Likeså lukket Ski Lodge Gautefall alle overnattingsdørene.
– Regjeringen jobber fortsatt med en kompensasjonsordning for sesongbedrifter, men hvordan den vil se ut, vet vi foreløpig ikke, fortsetter Roalstad.
– Normalt har vi 50 ansatte på vinterstid, og omkring 25 på sommeren. Nå er flesteparten permitterte, bortsett fra de som skal gjøre planlagte reparasjoner og lovpålagt vedlikehold i skianlegget. Vi har en del strenge krav til virksomheten, og den fortsetter som vanlig, opplyser Roalstad.

Avlyste arrangement
– Hva med overnattingsvirksomheten?
– Vi har flere større arrangementer på sommeren, men de er allerede avlyst. Ellers vet vi like lite som resten av Norges befolkning om hvordan framtida vil bli; vi må bare vente og se. Vi følger myndighetenes råd og pålegg, men det er klart dette påvirker oss.
– Hvordan ser du på neste vintersesong?
– Vi planlegger for åpning 4. desember, og regner med at den går som normalt, avslutter Bjørn Halvor Roalstad på Gautefall skisenter.

Jobber for åpning
– Alt er usikkert, så vi må bare avvente situasjonen, konkluderer Jan Halvor Høidalen kjapt på Hulfjell besøksgård om status per nå.
– Vi jobber for åpning, men må bare avvente myndighetenes pålegg og råd.
– Har dere muligheter til en kompensasjonsordning?
– Det er for tidlig for oss å vurdere, siden vi ikke vet om vi vil kunne åpne. Vi har jo et friluftsområde her med stor plass og liten trengsel, så slik sett har vi et gunstig utgangspunkt for å kunne holde åpent. Jeg tenker ikke på kompensasjonsordning før det eventuelt blir aktuelt. Nå klargjør vi for åpning, og så får vi se hvordan det egentlig blir, avslutter Jan Halvor Høidalen, som i fjor åpnet en stor og attraktiv vannpark i tilknytning til besøksgården.



Nesten som før
På Voje camping går planleggingen av sesongen nesten som før. I og med at hytteforbudet ble åpnet nå sist mandag, regner verten Rolf Daleng med at de faste caravangjestene utenbygds fra vil kunne feriere som før.
– Allerede har lokalbefolkningen som har fast campingplass på Voje kunnet bruke vogna som før, bortsett fra at alle tilbud på fellesanlegget er stengt, så som vaskerom, toaletter og dusjer.
– Folk har vask- og toalettmuligheter i vogna, så de er ikke avhengig av fellesanlegget, forklarer Rolf Daleng.
– Vanligvis åpner jeg ikke campingplassen for andre besøkende før 1. juni, og da får vi se hva myndighetene har bestemt. Jeg regner med at vi vil få en god del flere norske gjester, og det vil veie opp for utenlendingene som uteblir i år. Vi har drøyt 20 plasser for både telt, bobil og campingvogn, samt åtte utleiehytter. Når det gjelder kompensasjonsordning for oss, må vi først se hvordan sesongen blir, fordi vår drift er jo om sommeren, avslutter campingvert Rolf Daleng på Voje.

Har innrettet seg
På Løyte gård i Fjellgårdane driver Sanne Løyte Riis Løyte gårdsutsalg av lokalproduserte matvarer og noe husflid.
– Trafikken har stoppet nesten helt opp i forhold til det som var vanlig, og kundene våre nå er utelukkende lokale. Vi har innrettet oss slik at folk kan bestille varer, så gjør vi bestillingen klar i en pose som de henter ute på gårdsplassen og betaler med kort. På den måten har utsalget fungert greit for alle parter. Vi har foreløpig hatt åpent tre helger, hvorav en dag i påska, men det blir kanskje mer trafikk til helga når en del hyttefolk trolig reiser på hytta igjen, tror Sanne.
– Hvordan ser du på driften av utsalget i sommer?
– Vi må hele tiden avvente myndighetenes pålegg, men ser for oss at det går an å ha gårdsbutikken åpen, tror Sanne Løyte Riis, som har sørget for å ha antibacken klar, samt holde avstand og ha minst mulig nærkontakt med gjestene.