GLEDE Barn skøyter på isen. Illustrasjonsfoto

Sjekk isforholdene før du går utpå

Varsom.no har isvarsel for mange vann. Med mye snø på isflatene kan det være litt lumskt å bare legge i vei over jomfruelig hvite isvidder.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut en klar melding om at alle som hengir seg til å vandre på isflatene må sjekke forholdene før de begir seg utpå. Vi har hatt en kald vinter, men med mye snø på isen har ikke istykkelsene vokst så raskt som mange vil tro. I tillegg har periodene med mildere vær også påvirket forholdene.

Foreløpig ser det bra ut i Drangedal, men som vedlagte skjermdump av iskartet viser, er ikke Tveitvatnet. Dette står å lese.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

varsom.no

1 km

Leaflet - Kartverket

Tveitvatnet utløp 79 moh i Drangedal

14. februar 2024 kl. 12:34

Sendt inn av Knut G. Bjerva

Kompetanse Ukjent

Merk at ikke hele vannet er islagt!

Merk at deler av isflaten (eller hele) er svært usikker!

Isdekning

Delvis islagt på målestedet⯃Forrige obs gjelder til i går⯃Stor fare for å gå gjennom⯃Ikke skøytbart

«Vannet i sundet ca. 200 meter fra observasjonspunktet er åpent. Grunn: Varmere vann presses opp fordi det er en grunne akkurat der. Det er sjelden det er islagt i sundet, nesten uansett kulde er det åpent vann eller meget tynn is der».

Sjekk isforholdene: Tveitvatnet i Drangedal. Skjermdump av kartet som kan søkes på.

– Unngå områder med strøm

– Vinterferien starter i flere fylker og mange drar til fjells. I høyden ventes farbare vann med godt føre over hele landet, sier isvarsler i NVE Aron Widforss.

Det ventes også gode isforhold i lavlandet på Østlandet. En kald periode har styrket isdekket, og selv om det enkelte dager kan være mildvær forventes isforholdene å være stabile utover uken.

På Sør- og Vestlandet er en smelteprosess allerede godt i gang, noe som fører til at vann under 500 moh ikke er farbare.

De aller fleste farbare vannene i landet er snødekte, og det er ikke alltid man reflekterer over at man faktisk beveger seg over et vann om man er ute på tur med ski eller snøskuter.

Selv om vannene på fjellet generelt er tykke, så varierer dette på hvert enkelt vann, og strømmen spiser lett opp isdekket under fra. Unngå derfor særlig områder med strøm, som innløp, utløp, trange sund og nes.

Ispigger

– Beveger man seg på islagte vann er det viktig å være flere sammen og sikre seg godt. Vi anbefaler som et minimum å ha ispigger rundt halsen og kasteline tilgjengelig. Vi anbefaler også isstav eller borr for å sjekke bæreevnen, det hindrer de fleste plumpinger, sier Widforss.

Også kraftverksreguleringer kan føre til at isen svekkes, og det er ikke alltid kun ved inntak som isen blir svak. Grunnet varierende dybdeforhold kan isen plutselig svekkes også midt på vannet når vannet tappes ned. Dette er noe som regulantene er klare over og slike svake områder er ofte kartlagte og går å finne som røde felter på kartet på www.iskart.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svekket is kan være skjult av snø

På Østlandet har de aller fleste vann fått et farbart isdekke, men det er fortsatt områder med variasjoner. Dette gjelder framfor alt de største vannene i lavlandet, hvor man kan finne store områder med tynn is. Denne vil som regel være snødekket og vanskelig å identifisere.

Detaljert isvarsel for de ulike regionene finner du her: Isvarsling | varsom.no

Du finner isobservasjoner på iskart.no, hvor du oppfordres til å sende inn egne observasjoner.

Du kan også lære mer om is på Isskolen på Varsom.no.