Bålpanne: Flittige brukere av både skiløypene og bålpanna ved stadion på Knarren er Tiril Støland Herfoss (t.v.), mamma Linn Støland Herfoss og Ida Emilie Herfoss

Tilnærmet drømmepåske

Med strålende vær og flotte temperaturer de fleste påskedagene, må påska 2021 gå over i historiebøkene som tilnærmet perfekt. Oppe i høgda var det fortsatt skiføre, og det formelig «myldret» av turfolk, mens i lavlandet var vårens bare stier og turmuligheter et førstevalg.

Påskedagene sto til forventningene med fint vær, mye sol og god temperatur. At det luftet litt på 1. og 2. påskedag får vi heller tåle. På flere av utfartsstedene i bygda samlet folk seg til utflukt, selv om det var noe mindre enn et normal-år, både på Gautefallheia og Fjågesundheia.

Med ski og akebrett: Theo Fåland (5 år) og pappa Jostein Fåland fra Kristiansand hadde fått låne svigerfamiliens leilighet på Gautefall i påska, og koste seg med rolige dager ute på akebrett, ved grillplassen og trening på skigåing.

Litt mindre utfart

Parkeringsplassen på skisenteret på Gautefall manglet en del på fullsatt alle påskedagene, mens det skjærtorsdag og langfredag var omkring 180 biler på plassen. På en god normalpåske hadde det kanskje vært opptil 400 biler på parkeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også på Fjågesundheia var det en del mindre biler, noe som delvis skyldtes stengt vei hele påska etter et isras på veien mellom Fjågesund og parkeringsplassen ved Knarren-løypene. Mange fulgte nok også myndighetenes oppfordring om å ikke reise unødvendig mye.

Gautefall: Mens det er bart og vår i heiene østover i Drangedal, kan turistene fortsatt nyte vinteren i løypene rundt Nonsåsheia på Gautefall.

Kakao, pølser og Kvikklunsj

På Fjågesundheia skjærtorsdag, hvor det normalt arrangeres familie- og turrenn, var antallet besøkende mindre. Familien Gürrich hadde tatt turen fra hytta på Gautefall panorama på Laukfjell til området øverst i Tørdal for å få litt forandring på løypenettet.

– Hva er målet for dagen?

– Vi har ikke noe annet mål for turen enn å få stekt pølsene, spist Kvikklunsjen og drukket kakaoen, – og selvsagt nyte skiløypene her oppe, smiler Iren Manvik Gürrich, som er på Knarren-området for første gang.

Hytte på Gautefall panorama: Flesteparten av familien Gürrich fra Sandefjord hadde reist fra hytta på Gautefall panorama og til løypene på Fjågesundheia for første gang, fordi de hadde hørt så mye bra om dem. Fra venstre Gunnar Gürrich, Sonja Haugen, Jonas Gürrich og Iren Manvik Gürrich

Tatt forhåndsregler

Ute i løypenettet på Gautefall var det i starten av påska et yrende liv. Det satt solhungrige påskegjester på nesten hver eneste knaus langs skiløypene og nøt niste, sol og dagen.

Ved skiløypa rundt Nonsåsheia møtte vi familien Holen/Salen fra Tønsberg/Skien, som ferierte i leilighet og var på Gautefall for første gang. Kohorten på fire var storfornøyd med det de hadde fått oppleve, og langfredag kveld ventet lammestek til middag. Alt var innkjøpt hjemme før de dro, og familien hadde ikke vært i nærkontakt med noen på turen, fortalte de.

Da været slo om på 1. påskedag, var det mange som reiste hjem fra hyttene på Gautefallheia og langs Toke. Mandagens hjemreisetrafikk ble derfor enda mindre enn etter ei vanlig helg.

Stengt: For andre året på rad er hotellrestauranten på Gautefall, eller Ski Lodge Gautefall, stengt, men nøkler til leiligheter kan i år hentes i en nøkkelboks.
Parkeringsvakter: To flittige parkeringsvakter sørger for verdifulle dugnadsinntekter til hver sine respektive foreninger; Odd Aure (t.v.) fra Drangedal orienteringslag, og Nils Ivar Knutsen fra Drangedal Røde Kors.
Samme kohort: Kohorten på fire fra Skien/Tønsberg hadde tatt sine forhåndsregler før og underveis for påskeferien på Gautefall. Fra venstre Hilde Salen, Stian Holen, May Holen og Inge Holen.