Ultraprosessert mat kan auke risikoen for kreft, viser studie

Ultraprosessert mat kan auke risikoen for kreft med 50 prosent, ifølgje norsk studie.

– Auka inntak av ultraprosessert mat aukar risikoen mykje for kreft. Det gjeld generelt, og spesielt for kreftformer som brystkreft, tarmkreft og kreft i bukspyttkjertelen, seier Simon Dankel, professor ved medisinsk fakultet ved UiB, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rundt halvparten av maten vi et er ultraprosesserte, skriv kanalen. Mat som ferdigpizza, kjeks, godteri og posesupper fell innanfor denne merkelappen.

Studien frå Universitetet i Bergen er den første som samlar all forsking på kreft og ultraprosessert mat og ser resultata i samanheng.

Snittet i studien viser 10–20 prosent auka kreftrisiko på grunn av denne typen mat, men enkelte studiar viser opp til 50 prosent auka risiko for nokre typar kreft.