vitne: Tidigere rektor Harald Solvang vitnet onsdag.

Vitne kom med navn på mobbere

Da dag to i den såkalte mobberettssaken gikk mot slutten røpet ett av de jevngamle vitnene navn på tre han mente hadde vært med på å mobbe Cecilie Haugen.

Ingen av disse tre er innkalt som vitner i saken og får dermed ikke mulighet til å fortelle sin versjon i retten. Saksøktes advokat Marthinsen hadde tidligere gjort et poeng av at ingen navn på mobbere er opplyst.

Dette vitnet fortalte til retten at han så og hørte at Cecilie ble mobba på bussen flere ganger i uka med stygge ord og noe kasting av typen småstein mot henne, og en gang en sko, men aldri på skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fram til da hadde advokatene til Haugen og KLP, kommunens forsikringsselskap, sin advokat, lagt fram sine syn og en enorm mengde dokumenter, over 2000 sider. Cecilie Haugen hadde også gitt sin forklaring. Det samme hadde kommunalsjef Lene Heibø Knudsen. Tidligere rektor ved Drangedal ungdomsskole Harald Solvang hadde forklart seg, ordfører Tor Peder Lohne, samt ei venninne av Cecilie Haugen og ei gammel venninne av Cecilies mor.

Pressen har også funnet sin vei til Telemark tingrett, inklusiv rikspressen, samt enkelte publikummere.

Følelsesladet

Det var en følelsesladet Haugen som forklarte seg i retten tirsdag. Hun fortalte om mange vonde opplevelser på skolebussen og på skolen. Hverdagen var preget av mye hodepine, magesmerter og søvnproblemer. Hun forteller også om skam, en skam for å ikke klare å stå opp for seg selv, for å ikke klare å ta igjen, en skam som hun forteller sitter igjen den dag i dag. Hun forteller om lese og skrivevansker som følge av en dysleksi som ikke ble oppdaget før et godt stykke opp i skoleårene og at disse var med på å få henne til å føle seg dum. Haugen forteller at hun trodde det var henne det var noe galt med siden hun ble plaga, hadde få venner og ofte gikk alene. en gang i løpet av forklaringen klarte hun ikke mer og måtte be om en pause.

En episode

Harald Solvang kunne fortelle at han kun kjenner til en mobbesak mot Cecilie Haugen på ungdomsskolen. Da han fikk kjennskap til det han betegner som en alvorlig sak, tok han tak i det for å rydde opp og stoppe mobbingen. Dette var også dokumentert av advokatene. Det var i Haugens siste skoleår på ungdomsskolen dette skjedde og Solvang hørte ikke om noe mer mobbing av Haugen, selv om han hadde bedt henne gi beskjed om det skjedde igjen.

Han fortalte om en skole som hadde som visjon at elevene skal trives på skolen og om ukentlige møter der uro for elever drøftes og at det settes i gang tiltak om noen ikke har det bra.

Noen slengbemerkninger

Haugens venninne fra slutten av barneskolen og oppover, kunne fortelle at de som satt bak i bussen kom med tilrop eller bare navnet til Cecilie og håning av Cecilies mor. Hun fortalte også at de sang sanger i skolebussen.

- Det var mye forskjellige sanger, all slags sanger og så ble det dratt inn navn i sangene som var negative. Det var ulike navn, sa vitnet.

- Jeg prøvde å ikke fokusere på det. Jeg husker og at jeg sa fra en gang til de som holdt på, fortalte vitnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun fortalte at Haugens start på ungdomsskolen gikk bra, men at Haugen på et tidspunkt ble uvenner med ei av jentene i klassen. Da fikk ikke Haugen være med i den gjengen lenger. Vitnet fortalte at hun så Haugen ikke hadde noen å være sammen med i friminuttene på ungdomsskolen. Selv var hun sammen med Cecilie i friminutt på ungdomsskolen når de hadde felles friminutt.

Vitnet hadde ikke sett noen konkrete episoder på mobbing på barneskolen, men kunne huske at det var noen slengbemerkninger. Hun kjente ikke til at Haugen gikk alene i friminuttene på barneskolen.

- På barneskolen var det mye lek og alle som ville være med var med.

I en kommentar tirsdag ettermiddag sa saksøkers advokat Renate Lia til Drangedalsposten at en bare må akseptere at ikke vitner husker.

Kommunens advokat Marthinsen, sa i en kommentar til Drangedalsposten tirsdag ettermiddag på vei ut av tingretten, at dagene så langt hadde vist at det ikke var noe grunnlag for å inngå forlik i denne saken.

Må vente på dommen

Onsdag og torsdag fortsetter vitneforklaringene, mens på fredag holder advokatene sine prosedyrer eller avslutningforedrag. Når selve dommen kommer er for øyeblikket uklart. Det er en omfattende sak og to meddommere i tillegg til hoveddommeren. De skal fatte sin beslutning og så skal dommen skrives ut før den forkynnes for partene. Drangedalsposten hadde en uformell prat med dommeren, og han sa da at han kom til å trenge god tid på å skrive ut dommen.