Pass deg for denne krabaten

Dersom du bruker ferien til å oppholde deg i skogen, må du være obs, fåttbitt kan føre til alvorlig sykdom. Skogflåttsesongen varer ofte fra april til november.



– Det er i hovedsak langs kysten fra Østfold og til nord for Brønnøysund vi finner skogflått. Dønna i Nordland er stedet lengst nord hvor det er faste bestanddeler av flått, sier Arnulf Soleng, seniorforsker på avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet til nettavisen.


Det var nettavisen som først skrev om denne saken.

– På Sørlandet vil de første flåttene ofte være aktive allerede i februar eller mars. Det er for øvrig mest flått i april og mai, og ikke midt på sommeren, forklarer han.


Flåtten kan imidlertid bli aktiv igjen dersom det kommer en regnskyll etter en tørr periode, for eksempel i juli.









 



 









FOREBYGG FLÅTTBITT





Er du i områder med flått er det flere ting du kan gjøre for å unngå å bli bitt.

  • Hold deg til stien - unngå områder med høyt gress, lyng eller kratt.

  • Bruk lange bukser og vær godt tildekket ved anklene, vurder å ta på støvler.

  • Om du bruker insektmiddel på klærne dine som inneholder DEET eller lcaridin kan du reduserer risikoen for å bli bitt av flåtten.

  • Det kan være lurt å bruke lyse klær, da er det lettere å se flåtten.

  • Sjekk jevnlig støvler og bukser for flått, og børst de av før de klarer å suge seg fast.

  • Bytt tøy etter at du har vært i områder med mye flått. Flåtten kan kravle rundt på klær og kan overleve en runde i vaksemaskinen med lav temperatur - klærne må vaskes på 60°C.

  • Bor du i områder med mye flått kan du kontrollere bestanden i hagen ved å klippe gresset ofte, og sørge for at all vegetasjon er kort.

  • Har du hund og katt - sjekk dyrene etter turen. Flått som ennå ikke har sugd seg fast kan forflytte seg fra dyret over til sengetøy og møbler, og derfra over til menneske.


Kilde: Lege Lars Gullestad






Symptomer på flåttbitt


Folkehelseinstituttet skriver at skogflåtten har fire utviklingsstadier: Egg, larve, nymfe og voksen. Det er nymfeflåtten som oftest biter mennesker, ifølge Soleng.


– Blir du bitt, bør du fjerne den innen ett døgn for å unngå borreliose, sier han.





Men TBE-virus kan du derimot få fra flåtten i løpet av få minutter. Desto lenger flåtten sitter på huden, jo større er risikoen for at bakterier og virus blir overført til deg.


Det er imidlertid ikke alle som merker at de er bitt av flått så raskt, og derfor er det viktig at du ser over kroppen din når du har vært i områder hvor det er fare for å bli bitt av flått.


– Mange vil reagere og se en rød hevelse i huden. Når det er nymfeflått som biter vil det kunne se ut som en føflekk i starten. Noen begynner også å klø, hovne opp og bli rød, forklarer Soleng til nettavisen.



Slik fjerner du flått


Hvis du oppdager flått på huden din eller barnet ditt, og også på hunder og katter, er det viktig å få den ut.


– Bruk en tynn pinsett og dra den ut. Voksne flått kan være litt vanskelige å få ut, så mange bruker å vri flåtten samtidig som de drar den ut, forteller han.


Du kan også bruke en flåttfjerner, råder Lars Gullestad, medisinsk ansvarlig i Eyr-legene på mobil, fastlege og daglig leder hos Colosseumklinikken Medisinske Senter.


En flåttfjerner er et spesielt «redskap» laget for å fjerne flått på lettest mulig måte.


– Dersom du ikke har noe å fjerne flåtten med i nærheten så bruker du bare fingrene og da neglene – ta tak i flåtten helt nede ved huden og trekk flåtten rett ut, sier Gullestad.


Både Soleng og Gullestad kan berolige deg med at det ikke er noe problem om munnpartiet til flåtten blir sittende igjen i huden din. Dette vil forsvinne i løpet av noen dager.


Det er for øvrig viktig å ikke kaste flåtten i søppelbøtta.



Sykdommer etter flåttbitt


Rundt to prosent av alle flåttbitt fører til sykdom, men blir du bitt skal du være ekstra observant for symptomer i tiden etter, ifølge lege Gullestad.


– De mest kjente sykdommene er borreliose som skylder bakterien borrelia, og skogflåttencefalitt (TBE) som skyldes virus. Det aller viktigste du kan gjøre er å unngå flåttbitt, og at du fjerner flåtten raskt dersom du skulle bli bitt, sier han.



Borrelia og borreliose


Borrelia gir typiske sykdomstegn i huden, og det vanligste er erythema migrans, som er et utslett i huden som oppstår tre til 30 dager etter flåttbitt.


– Ikke alle som er smittet får dette utslettet, men de fleste får det. Det er typisk rødt, sprer seg som en ring i vannet og har en diameter på 5 cm eller mer. Noen opplever samtidig at de har feberfølelse eller hovne lymfeknuter, forklarer Gullestad.


Det er viktig å få behandling med antibiotika om du har borreliose, som er samlebetegnelsen på sykdommer som kommer av borrelia-bakterien. Hvis du ikke får behandling, kan du få sykdommer i ledd, nervesystemet og i hjertet.



Skogflåttencefalitt (TBE-virus)


Skogflåttencefalitt (TBE-virus) kan forårsake TBE. TBE er en hjernebetennelse, som skyldes flåttbitt.


– TBE-virus overføres fra flåtten i løpet av få minutter, og 1/4 av de smittede blir syke og får symptomer. Det er først 7–14 dager etter flåttbittet man blir syk, dette er inkubasjonstiden. Sykdomsforløpet kan sees i to faser, sier Gullestad.


Fase 1 er symptomer som minner om influensa, og får feberfølelse, tretthet, muskel- og leddsmerter i tillegg til hodeverk. Tre av fire av dem som blir syke går ikke til fase 2.


De som er så syke at de går videre inn i fase 2 vil etter hvert utvikle TBE, som altså er hjernebetennelse som skyldes flåttbitt. Symptomene oppstår gjerne etter ei uke uten feber.


– Hjernebetennelse kan vises seg på forskjellige måter, men mange har feberfølelse, kraftig hodeverk, kvalme, oppkast og/eller stivhet i nakke og rygg. Man kan også få psykiske symptomer, lammelser eller krampe, forteller Gullestad.


Får du noen av disse symptomene, er det viktig å kontakte lege så raskt som mulig. Det finnes imidlertid ikke noe behandling, men de få som utvikler hjernebetennelse vil bli innlagt på sykehus.



Flåttvaksine


Det finnes en vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE-viruset), som du kan ta for å sikre deg mer mot smitte ved flåttbitt.


– Er du mye ute i skog og mark bør du vurdere TBE-vaksinen, og spesielt dersom du ferdes mye langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Det er disse områdene hvor man har sett smitte av TBE-virus til mennesker, sier Gullestad.


Ifølge en pressemelding fra Apotekforeningen har stadig flere sør- og østlendinger valgt å vaksinere seg.


– I første halvår 2019 har antallet vaksiner solgt i apotek økt kraftig. Det er solgt 17 600 vaksinedoser, som er en økning på 91 prosent fra 2018. Sammenliknet med første halvår 2016 er det en tredobling. Det trengs tre doser TBE-vaksine for å oppnå immunitet.



FAKTA OM FLÅTT

  • Flåttsesongen i Norge varer som regel fra april til november, om temperaturen er over 4-5 grader
  • Stort sett aktiv på sommeren når det er høy temperatur og høy luftfuktighet, men du kan faktisk bli bitt av flått også på vinteren
  • Temperaturen bestemmer hvor mye flått det er
  • Så lenge det ikke ligger snø på bakken kan den være aktiv
  • Flåtten kan spre sykdommer til mennesker og dyr

Kilde: Flåttsenteret.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.