Topptur: 23 personer hadde funnet veien til toppen av Braknesheia da Brakneshuken ble offisielt åpnet.

Panorama fra nyåpnet Brakneshuk

Det må være en av bygdas flotteste utsikter, i hvert fall fra en gapahuk. Med den offisielle åpning av Brakneshuken, 290 meter over havet og 200 meter over Prestestranda, har bygda fått et nytt turmål vel verdt å svette opp bakkene for.

Det var en perfekt værmessig ramme omkring åpningen av den splitter nye Brakneshuken på Braknesheia. På rekordtid har entusiaster i Gautefall turlag gjort iherdig innsats for å løfte turmålet på Braknesheia til et nytt nivå. I årevis har løypene gått rundt heia, både lange og korte turer inn fra både Mjælkåsen og Gudbrands, men nå som en 12 kvadratmeter stor gapahuk har kommet luftbåren opp på det rundt 300 meter høye fjellet, har turmålet fått en ny grunn til å få besøk. Utsikten ut fra rasteplassen på svaberga, litt nedenfor toppen, er fantastisk ut mot Toke, Prestestranda og åsene rundt.

Mange å takke

Leder av turlaget, Eldbjørg Lia Ettestad kunne da også takke mange for godt samarbeid for å få dette til: Ståle Dalen for initiativet til å få gapahuken bygd, tømrer Per Esborg for å ha bygd gapahuken, grunneier Mathias Olsen for å ha gitt tillatelse til å bygge på eiendommen, Rune Hagen og Knut Åkredalen for stor dugnadsinnsats, Trygve Dalen for å ha kommet på idéen med ei flott huske, samt kommunen for velvillig byggetillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gapahuk: En del av personene som har vært viktige i bidraget for å få bygd og plassert en gapahuk på toppen av Braknesheia, men flott utsikt over Toke og Prestestranda: Per Esborg (tømrer av gapahuken) (t.v.), Rune Hagen (nestleder Gautefall turlag), Eldbjørg Lia Ettestad (turlagsleder), Mathias Olsen (grunneier) med lille Mathea, Ståle Dalen (initiativtaker), Jon Atle Holmberg (daglig leder av DNT Telemark) og Knut Åkredalen (styremedlem i Gautefall turlag).

– Mange har stått på for å få realisert gapahuken, og en stor takk gikk også til A-media for å ha gitt 40 000 kroner til formålet, likeså 50 000 kroner fra Grenland friluftsråd. Drøyt 50 000 kroner har også blitt brukt av egne midler for å gi dette flotte turmålet til Drangedals befolkning og andre tilreisende.

Enkleste det beste

– De enkleste byggverkene, som ligger sentrumsnært og lett tilgjengelig, er kanskje de viktigste for turistforeningen. Skal vi få flere med ut på tur, må turmålene også ligge nært, og tilgjengelig for familien, sa daglig leder av DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, da han hadde sagd av bjerketreet til åpning av huken. Han la til at dette var den bratteste bakken han noen gang hadde gått opp, uten å gå i steinur, men vel verdt det når en kom til toppen og fikk se den flotte utsikten. Holmberg ga ros og takk til både private, grunneier, kommunen og frivillige som hadde bidratt i fellesskap for å få til dette flotte resultatet.

Åpning: Daglig leder av DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, kunne offisielt markere åpningen av Brakneshuken, 290 meter over havet, som det nyeste tilskuddet av rasteplass og kanskje ei nødbu og overnattingsplass, bivånet av leder av Gautefall turlag, Eldbjørg Lia Ettestad og nestleder Rune Hagen.

Et sted å hvile

– Jeg håper dette blir en gapahuk som alle vil bruke, både for lengre og kortere turer. Her er lagt til rette for rast med pølsepinner, pinnebrødpinner, bålpanne, ved, knagger og benker. Dette er også et ypperlig sted å kunne hvile og nyte utsikten, sier turlagsleder Eldbjørg Lia Ettestad, som bød de 23 store og små frammøtte på grillpølser, stekt på bålet.

Huske: Josef Olsen (3) tester ut den litt spektakulært plasserte huska ved Brakneshuken, mens mamma Tina Olsen gir fart.