–Jeg mistenker faktisk en annen agenda enn sunn fornuft, sier Halvor Olsen.
–Jeg mistenker faktisk en annen agenda enn sunn fornuft, sier Halvor Olsen.

Strålende test for Holtekylling

Sist fredag presenterte Dagbladet en smakstest av 10 ulike kyllinger, hvorav kyllingen fra Holte gård var med. Den fikk sammen med testvinneren terningkast fem, og fikk påskjønnelsen «testens mest smaksrike kylling».

Dagbladet skriver i sitt fredagsnummer om en aldri så liten revolusjon i kyllingdisken i matbutikken. Dagbladet viser til at oppvekstvilkårene for kylling har blitt betraktelig bedre de siste årene, både med levekår for dyra, levetid, kutt i bruk av antibiotika og nye raser. Av de 10 kyllingprodusentene som fikk testet sin kylling, var også Holte gård med sin «Holtekylling».

Ydmyk
– Hva sier du til et slikt testresultat, bonde Halvor Olsen på Holte gård?
– Jeg blir ydmyk overfor resultatet. Det er koselig at kokkene setter pris på det vi produserer og er fornøyd med kvaliteten vår, sier Olsen, som er den leverandøren av de som ble testet som har lengst levetid på kyllingene med 72 til 90 dager.

Kompetente smaks­testere
Det er heller ikke hvem som helst som var i testpanelet med kjøkkensjef Jonathan Howell i spissen, sammen med assisterende kjøkkensjef Jan Terjung og konditor Jared Chuah, alle fra restaurant Festningen i Oslo. Alle kyllingene ble tilberedt på samme måte, på 160 grader i dampovn, cirka 40 minutter, til de nådde en kjernetemperatur på 68 grader, forteller Dagbladet. Testen ble gjennomført som en blindtest og vurdert etter utseende, duft, konsistens og smak.

– Mest smaksrike ­kylling
I testresultatet får Holtekylling beskrivelse som «Kyllingen har sprøtt og gyllent skinn, og dufter godt. Den er saftig og fin, og selv om teksturen er ørlite mer vellykket på de to beste i testen, er denne testens mest smaksrike kylling. En av dommerne hadde dette som sin smaksfavoritt», heter det i testrapporten. Et annet poeng testen viser er at det ikke er de dyreste kyllingene som er best, men kiloprisen til Holtekylling er 125 kroner, og nest høyest i pris i testen, med Änglamark økologisk kylling til 162,90 kroner per kilo som dyrest.

Inspirerer
– Et slikt resultat er oppmuntrende og betyr mye. Det betyr at vi er på rett vei framover, sier Olsen.
– Betyr dette at dere kan øke produksjonen?
– Vi selger bare mer og mer, både av kylling og and, og egentlig er det opp til oss sjøl hvor store vi vil bli, avslutter bonden på Holte, Halvor Olsen.