Hvem er det som vrir og vrenger?: Ordfører Tor Peder Lohne deltok på et «seminar» 10.februar og delte kommunens erfaringer i mobbesaken. Pressen ble nektet innsyn i ordførerens presentasjon. Drangedalsposten sitter på en kopi av ordførerens presentasjon som inneholder ordførerens råd til andre kommuner som opplever erstatningssøksmål.

Ordfører Tor Peder Lohne til kommune-Norge: Mobbing har skjedd, men advokater og mediene «vrir» på historiene

På et lukket webinar 10. februar ga ordføreren i Drangedal råd til andre kommuner under tema «Norgeshistoriens største mobbesak». Drangedalsposten, sammen med resten av pressenorge, ble nektet innsyn, her er utdrag fra webinaret.

Kommunen bestrider ikke at det har forekommet mobbing i Drangedal. På et webinar, altså et digitalt seminar, for kommune-Norge, med mer enn 100 deltagere fra en rekke av landets kommuner, fortalte ordfører Tor Peder Lohne at kommunen opplever at advokatene og de som står frem med sine historier om mobbing, bruker media bevisst for å påvirke kommunen og ikke minst politikerne. – Når vi forteller om hva vi gjør for å forhindre mobbing opplever vi at det ofte aktiveres en ny vinkling på historiene og det er krevende, sa ordfører Tor Peder Lohne til kommune-Norge. Denne virkelighetsbeskrivelsen avvises av Cecilie Haugens advokat: – Vi har snarere forsøkt å holde saken unna mediene, sier advokat Gitta Barth.

I regi av kommunens advokatkontor i mobbesakene, Kogstad Lunde & Co, holdt Drangedals ordfører Tor Peder Lohne en presentasjon 10. februar. Tema var:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Våren og sommeren 2019 eksploderte det mediene omtalte som «Norgeshistoriens kanskje største mobbesak». Hvordan ble saken håndtert, og hvilke råd har Drangedal til andre kommuner som mottar erstatningskrav som profileres i mediene?

Etter det vi kjenner til har NRK, Kommunal Rapport, andre medier og advokatkontoret Indem bedt om innsyn i ordførerens presentasjon. Kommunens håndtering av mobbesaken og hvilke råd ordføreren har til andre kommuner har allmennhetens interesse.

Advokatkontoret Indem representerer Cecilie Haugen i saken som skal opp for Nedre Telemark tingrett i september. Drangedalsposten ba også ordfører Lohne om anledning til å spille av og høre hans foredrag på kommunehuset i Drangedal. Alle som har bedt om innsyn har fått nei. Avslaget ble klaget inn for Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) som ga kommunen medhold i avslag om innsyn med den begrunnelse at presentasjonen ikke er et dokument.

Vi tror på mobbeofrenes historier

Drangedalsposten refererer her fra ordføreres foredrag:

–Kommunen bestrider ikke at det har forekommet mobbing i Drangedal. At det har skjedd mobbing er noe annet enn at det er personer som har rett til erstatning. Det er her advokaten kommer inn. Hver enkelt sak må vurderes opp mot gjeldende rett, sier Lohne.

–Alle som har rett på erstatning, skal få det. Vi tror på de historiene som har kommet frem. Vi har beklaget at noen har slike opplevelser fra skoletiden i Drangedal. Det har vi formidler til de som har stått frem, og vi takker for at de har stått frem. Det har gitt oss en mulighet til å ta tak i det som har kommet frem. Det er viktig for oss å lære av det som har skjedd, sier ordfører Tor Peder Lohne på webinaret.

Han legger til at dette er et kommunalt anliggende og et kommunalt satsingsområde. Det handler om et viktig felles arbeid. Det er viktig for oss å være tilgjengelige og tydelige om hva kommune gjør for å forebygge mobbing, sier Lohne.

Men, mobbeofrene og deres advokater bruker media bevisst

–Vi opplever at advokatene og de som står frem med sine historier om mobbing bruker media bevisst for å påvirke kommunen og ikke minst oss politikere. Når vi forteller om hva vi gjør for å forhindre mobbing opplever vi at det ofte aktiveres en ny vinkling på historiene og det er krevende, sier ordfører Tor Peder Lohne under webinaret 10. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Min klient bruker ikke media bevisst – tvert imot

Min klient kjenner seg ikke i påstandene til Lohne om at historiene får en helt annen vinkling i media. Vår klients opplevelser på skolen og skolebussen bekreftes av flere vitner, og blir bekreftet i den kommende rettssaken, sier advokat Gitta Barth.

Jeg har ikke inntrykk av at mobbehistoriene som er blitt fortalt offentlig er overdrevet eller ikke sanne, snarere tvert imot. Mange som ikke har stått frem i media har fortalt om lignende opplevelser på Drangedal skole.

Bruker ikke media bevisst: Min klient kjenner seg ikke i påstandene til Lohne om at historiene får en helt annen vinkling i media, sier advokat Gitta Barth. Her avbildet sammen med advokatkollega Renate Lia hos advokatselskapet Indem.

Drangedal kommune vet godt at flere av hendelsene på skolen har vært så grove at de omfattes av straffelovens bestemmelser.

Når det gjelder bruk av media, har vi i det lengste håpet å unngå mediaomtale. Før jul var jeg i kontakt med kommunens advokat hvor jeg oppfordret til dialog og utenrettslig løsning nettopp for å unngå mediaomtale av saken. Det var ikke kommunens advokat interessert i, sier advokat Barth.

Når det først blir tatt ut en stevning i en sak som dette, er det ikke uvanlig at media fatter interesse. Det kunne kommunen unngått dersom den hadde tatt mobbeofrene på alvor, avslutter hun.

Kommunen har snudd

– Jeg har forståelse for at ordføreren synes mobbesakene i Drangedal er krevende saker å håndtere. Også vanskelige saker må håndteres av en kommune, sier advokat Vibeke Hein Bæra.

– Jeg var, på vegne av mange klienter, i en god dialog med kommunen ved kommunalsjef Laland om hva kommunen kunne gjøre for de av innbyggerne sine som hadde levd med mobbingen i mange år.

– Kommunen ville da møte ofrene, og de opplevde å bli tatt på alvor. Det var et veldig godt utgangspunkt for å finne gode løsninger for den enkelte. Det var en utbredt opplevelse at kommunen ønsket å forstå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Plutselig, og uten forklaring snudde imidlertid kommunen, og ofrene opplevde igjen at de ble sviktet når kommunen ikke vil snakke med dem, ikke høre på dem, men henviser alle henvendelser til et advokatkontor i Oslo, sier advokat Hein Bæra.

God folkeskikk å beklage: Advokat Vibeke Hein Bæra retter skarp kritikk til måten kommunen håndterer mobbesakene. Det er svært krevende å stå frem som et mobbeoffer.

Det er krevende for ofrene

– Ingen av mine klienter har ønsket å få sine opplevelser, som for mange oppleves skambelagte, eksponert i media. Tvert imot. Felles for dem som har stått frem er ønsket om endring for barna som nå vokser opp- et trygt samfunn, sier advokat Hein Bæra.

– Media har, enten vi liker det eller ei, en viktig rolle i å kontrollere hvordan myndighetspersoner ivaretar sine oppgaver for å sikre sine innbyggere et trygt og godt samfunn. Det betyr, slik jeg ser det, også rett til en oppvekst uten mobbing og en beklagelse når man har sviktet et barn. Feil skjer og vil skje igjen.

– Da er det god folkeskikk å beklage, også der det ikke er juridisk grunnlag for erstatning. Det er mye helse og forsoning i ordet unnskyld, avslutter advokat Hein Bæra.

Er det behov for en kritisk presse?

Mediene har en viktig samfunnsrolle. De redaktørstyrte mediene skal beskytte individer mot systemer som svikter. I et demokratisk samfunn er en av forutsetningene ytringsfrihet. Mediene har et særlig ansvar for å informere om det som skjer og stille kritiske spørsmål. Pressefrihet er derfor nært knyttet opp til ytringsfrihet (red anm).

Ordfører Lohne er uenig med mobbeofrenes fremstilling

-Jeg har ikke trukket mobbeofrene sine historier i tvil eller hevdet at historiene blir vridd på. Jeg har heller ikke hevdet at de som har opplevd mobbing selv har tatt initiativ til å bruke media bevisst, slik det her antydes. Som jeg sa i webinaret, vi tror på historiene. Mitt budskap var at når kommunen forsøker å fortelle om hva vi gjør for å forebygge mobbing, så kommer det ofte en ny vinkling i media, slik at de positive handlingene vi faktisk gjør ikke kommer like godt fram. Jeg sa også at media har en samfunnsrolle vi som kommune må anerkjenne.

-Når det gjelder innsyn så er det kun Drangedalsposten som har bedt Drangedal kommune om innsyn i mitt foredrag. Kommunen besvarte innsynsbegjæringen og ga avisa mine talepunkter til foredraget, samt all korrespondanse mellom Drangedal kommune og Kogstad Lunde & Co i forbindelse med webinaret. Selve foredraget har kommunen verken tilgang til, eller rettighet til å gi noen tilgang til, sier ordfører Lohne.