Knut Jens Kaasa er blind og avhengig av veileder.

Hjemturen fra Porsgrunn kostet blinde Knut Jens Kaasa 1604 kroner

Mye kan tyde på at sommervarmen har gått til hodet på VY, sier en lettere fortvilet Knut Jens Kaasa etter at han ble stående igjen på et busstopp utenfor PP- senteret. Bussen stoppet ikke og blinde Knut Jens ble tvunget til å ta taxi hjem til Bostrak.–Regningen på 1604 kroner sender jeg galant videre til Vy, sier han.

Knut Jens Kaasa er blind og trenger veileder for å finne frem til et busstopp. I går var han på bytur til Porsgrunn med barnebarnet. Hjemturen ble ikke som planlagt. Knut Jens Kaasa er tidligere redaktør i Drangedalsposten og han forteller selv i en mail til avisa;



Tre personer sto på holdeplassen ved PP-senteret og ventet på drangedalsbussen.Den ene personen var en mann fra Kilebygda, de to andre var fra Drangedal, den ene brukte hvit stokk.

Bussen kom, til og med i rute ( kl 1550), men stanse var visst det siste den hadde tenkt på. Den kjørte forbi uten så mye som å bremse opp. Enden på dette ble taxi hjem. Denne regningen skal selvsagt VY få gleden av å betale, men saken er jo ikke rettet opp med dette!

En slik glipp burde jo automatisk være årsak til at anbudet VY la inn burde termineres. Publikum er ikke tjent med et selskap som kjører fra de reisende! Det burde nå snart være slutt på at pris er det eneste kriterium for å vinne et anbud, eller er forholdet slik at innsparinger også skal kunne skje ved at reisende må benytte taxi, selv i rutetidene!? Da kan en jo si at i følge trafikktelling var det ingen passasjere!! De sto jo igjen på holdeplassen!



Dette er forhold reisende ikke kan finne seg i! Som blind blir jeg litt skremt over at en buss ikke stopper ved en holdeplass. Ofte får vi noen til å følge oss til en holdeplass, deretter takker vi for hjelpen og skilles som gode venner. Den som har «loset» den blinde forlater plassen i trygg forvissning om at den blinde nå blir plukket opp når bussen kommer. Den blinde står tålmodig og venter på bussen som altså ikke kommer. Dette er en situasjon som er veldig vanlig, og skal absolutt ikke representere noe problem. Men hva i dette tilfellet? Denne gang gikk det bra, men når en tenker på at neste buss går neste formiddag, må en ha lov å spørre om hva en skal finne seg i, spør Knut Jens Kaasa.

Har plikt til å stoppe
Jens Tønnesland fra Vy i Notodden opplyser at Vy har plikt til å stoppe for alle passasjerer som står på holdeplasser for busser i rutetrafikk. Han forteller at det er Vy i Grenland som har ansvaret for busstrafikk til og fra Drangedal. Til tross for flere forsøk lot det seg ikke å få noen fra Vy Grenland i tale i ettermiddag.

Bør betale taxiregningen
–I dette tilfellet bør Vy betale taxiregningen for den blinde mannen som ble stående igjen, sier Tønnesland.
–Det er heller ikke påkrevet at passasjerer skal rekke ut handa. For blinde er det jo ikke lett å vite om det er en buss eller et annet motorkjøretøy som kommer kjørende, forklarer han.

Knut Jens Kaasa
PP Senteret i Porsgrunn