Åpent brev

Det er allment kjent at Drangedal ikke er en rik kommune. Det er da uforståelig at det vurderes å investere 26 millioner i ett nytt bygg med ungdomsklubb og bibliotek. Spesielt sett opp mot ett behov på kr 350 000 ,- for å opprettholde en god drift i ett eksisterende bygg på Neslandsvatn.

Det er selvsagt godt å høre at dere i administrasjonen er opptatt av tilbudet til ungdommen, det er derfor overraskende at dere har takket nei til samarbeid eller kommunikasjon med ungdomsklubben i Neslandsvatn. Det er interessant å merke seg kommunedirektørens påstand om at Kroken ungdomsklubb primært finansieres ved bruk av kommunens sparekonto. Realiteten er at over 50 % av pengene som trengs for å drive Neslandsvatn ungdomsklubb har måttet hentes fra kilder utenfor Drangedal kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men selv om det har blitt investert store summer i barnehagen, var det først etter mange år

med protester og kampanjer. Vi har fortsatt oppmøte foran kommunestyremøtet i Tokestua friskt i minnet. Likens husker vi som bor i denne «grenda» alle avisklipp, debatter og møter som lå bak den nye barnehagen. Det er også verdt å huske at kommunenes foretrukne tilbud i mange år var «fuglekassen» som tilsynelatende ble dømt som uegnet før den ble flyttet til Kroken.

Så ja, det ble til slutt investert i en ny barnehage på Neslandsvatn. Det var et arbeid som måtte gjøres for å gi de minste og de ansatte en hverdag som de fortjener. Så at kommunedirektøren trekker frem dette som ett argument for at Kroken stiller på lik linje som Prestestranda når det kommer til betydelige investering fremstår for oss som historieløst

Videre nevner kommunedirektøren i sist utgave av Drangedalsposten at det investeres store summer i ny adkomst til barneskolen og penger til det vi kaller «Banen». Dette er riktig, men samtidig utelater Bakke å nevne innsatsen til Arne Ettestad, som samlet inn mye midler utenfor de kommunale kanalene. Innsatsen til lokale ildsjeler utelates også. Igjen er ikke historiefortellingen til Hans Bakke helt riktig.

Men denne diskusjonen dreier seg om videre eksistens for en ungdomsklubb på Neslandsvatn, og det er derfor

interessant å se på budsjettet for ikke lovfestede tjenester til ungdom. Vi ser ikke hvordan dette fordeler seg på henholdsvis spillemidler, idrettsarbeid og kultur, men det virker sannsynlig at mye av disse midlene brukes i Drangedal Sentrum. De øvrige 82 % av Kunnskap, mangfold og kultur-budsjettet, over 8 millioner kroner, er brukt i Drangedal Sentrum. Det samme gjelder for årene 2022 og 2021.

Mye av behovet ligger selvsagt i Drangedal Sentrum, og derfor er det naturlig at pengene lokaliseres her. Men dette forklarer ikke hvorfor det ikke er behov for å sette inn penger i det årlige budsjettet for Kroken med hensyn til ungdomsarbeid. Vi viser igjen til sist utgave av Drangedalsposten der Hans Bakke sier «Det er neppe en del av kommunen der kommunen har satser mer enn i Kroken. " Noe vi synes er ett interessant syn på virkeligheten.

Det er sies at denne ungdoms-satsingen i Prestestranda er for alle ungdommene i kommunen, og det stemmer. Men det vil være like sant å si at eventuell satsing i Neslandsvatn også er for hele kommunen, slik vi på ungdomsklubben ser at stadig flere ungdommer besøker oss fra Drangedal Sentrum, Kjosen og Henseid. Kunnskap, mangfold og kultur har mye med livskvaliteten til folk å gjøre. Byggetomter vil tilby flere plasser å bo i Kroken, men hva skal bringe folk hit dersom området nesten ikke har satset på livskvalitet? Til tross for at budsjettet viser tilnærmet fullstendig mangel på økonomisk støtte til Kroken for alle ikke lovfestede tjenester til ungdom, møtes det med mangel på kommunikasjon og samarbeid når en satsing på forbedring fra innbyggere i Kroken settes i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inntrykket enkelte medlemmer av kommunen gir er at de ikke har interesse av å ha en ungdomsklubb i Neslandsvatn. Det er først når vi roper at vi blir hørt. Det var en lignende situasjon med barnehagen, og enda mer nylig i arbeidet med å få personale til samme barnehage. Må foreldrene i Prestestranda også gjennom årelange protester for å få tjenester til barna sine? Er de 30 % av befolkningen som bor i Kroken og de 10 % i andre områder av kommunen så ubetydelige at de må protestere for å bli hørt? Og skal denne økonomiske ubalansen fortsette de neste 20 årene når kommunen velger en investering på ytterligere 26 millioner i Drangedal Sentrum samtidig som man nekter å støtte noe alternativ utenfor sentrum? Dette er et slag i ansiktet til alle som tenker at det ville være en god idé å øke samarbeidet mellom de ulike delene i kommunen vår

Skal Drangedal kommune ha én sentral ungdomsklubb som tar mesteparten, om ikke hele budsjettet? Er dette fortsatt riktig prioritering for å nå flest ungdommer? Eller bør kommunen støtte ulike tiltak i ulike deler av kommunen? Støtten til ulike initiativ fremmer både valg og inkludering. Det ser vi allerede med ungdomsklubben på Neslandsvatn. Vi har ungdom på besøk som sier Drangedal Ungdomsklubb er kjedelig, og det er sikkert at det er ungdom på Drangedal Ungdomsklubb som sier Neslandsvatn Ungdomsklubb er kjedelig. Ungdom er forskjellige, de vil gjøre forskjellige ting. Men alle fortjener å bli sett og ivaretatt. Alle er like viktige, uavhengig av interesser og geografi.

Ved å ha én sentral klubb som legger beslag på alle de sårt tiltrengte midlene kommunen har ekskluderer Drangedal Kommune en stor andel av ungdommen. Besøkstallene på Neslandsvatn viser at behovet er stort, antallet ungdommer som kommer igjen og igjen viser at innholdet er populært.

Geografi og reisevei er også relevant. Drangedal er en stor kommune. Det er klart at mange 12-15 åringer ikke kan reise lange avstander like lett som en voksen med bil. Ikke alle foreldre har tid, lyst eller kanskje bil til å kjøre ungdom rundt. Ved satsing på ett sted gjør man deltagelse for mange av kommunens ungdommer vanskelig. Har du flere arenaer øker du sjansene for å inkludere de unge. Og dette må vel være selve essensen i ungdomsarbeid. Ett bredest mulig tilbud spredt utover kommunen. Ungdomsklubben i Neslandsvatn er et prosjekt med støtte fra ungdommene og foreldrene. Den har en aktiv filosofi om å tilby aktiviteter for ungdom som strekker seg utover de vanlige aktivitetene som gaming og skjerm.

Avslutningsvis er det en linje i budsjett 2023 side 46 som sier:

- «Målet for kulturkontoret er å være et kulturkontor som bistår kulturlivet i kommunen og noen opplever

som medspiller og bidragsyter slik at kulturlivet blomstrer. “

Det har vi foreløpig ingen erfaring med i Kroken. Vi mener kulturkontoret med kultursjef ikke har gjort det de skal i forhold til å støtte ett populært og viktig ungdomstilbud i kommunen. De har opptrådd som motspiller, ikke medspiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Videre vil vi minne Stina Anlaug Sætre, Arnt Olav Brødsjø, Sigtru Nesland, Henny Nesland, Dag Arild Brødsjømoen, Henny Nesland,og Mirjam Pedersen som besøkte ungdomsklubben nå nylig på følgende.

- Det var tverrpolitisk enighet blant dere for å se på kommunens strategi for ungdomsarbeid.

- Det var tverrpolitisk enighet blant dere for å bremse opp og se på denne enorme investeringen, «Smilehullet» er.

- Dere signaliserte at arbeidet som legges ned på Neslandsvatn er viktig i forhold til kommunenes tilbud for ungdommen.

Ungdommene som har Stasjonen som ett trygt, fast punkt hver torsdag er avhengig av dere. Vi håper dere tar den eneste rette avgjørelsen å sørger for fortsatt drift på Neslandsvatn.

Hilsen

Sven Vidar Hahn,

Cecilie Solheim,

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inger Helene Måbuholt,

Trine Eskild Løvstad,

Hanne Dalen,

Jørn Løite

Tom Einar Voje,

Jorunn Måbuholt,

Lisa Veronika Haugland,

Thea Fjørtoft

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gordon Miles