–Drangedal trenger hjelp

Mobbesaken

I dag kom finansminister Siv Jensen til Drangedal for å møte Cecilie Haugen og arrangørene bak Retten til å ha det bra. Rundt 400 sambygdinger møtte opp for å vise at de bryr seg.

–For meg betyr det mye å få møte statsråd Siv Jensen. Jeg føler at hun lytter til det jeg har å si, sier Cecilie Haugen.

–Vi skal gjøre alt det vi kan, en sak er en for mye, påpekte statsråden.

En delt bygd
Cecile fortalte under møte med Siv Jensen at hun fortsatt opplever folk som tviler på hennes historie, som sier at jeg lyver, eller at jeg bare er ute etter penger. Men jeg har også fått mange hundre hyggelige meldinger fra folk utenfor Drangedal som deler sine historier med meg.

–Jeg hadde en drøm om å begynne i ambulansetjenesten, men bygda tok det fra meg, mobbingen ført til at jeg ble syk og måtte slutte. Jeg håper en dag å komme tilbake, sier hun.

Drangedal trenger hjelp
–Nå håper jeg at resten av Norge kan lære av Drangdal sine feil. Det er ikke tvil, vi trenger hjelp, men den må komme utenfra. Får vi ikke hjelp vil kommunen, skole og alt falle tilbake til slik det var.
–Derfor ble jeg så glad når du kom hit i dag, sa Cecilie under samtalen med Siv Jensen.

–Det må ikke stoppe med dette


–Statsråd Siv Jensen, nå har du hørt historiene, hva er din kommentar ?

– For det første at Cecilie og andre er tøffe og sterke mennesker som har satt søkelys på dette. Det må ikke stoppe med dette fine arrangementet, som er et godt utgangspunkt for å ta tak i noe som har vært et tungt og vanskelig kapittel i Drangedal, sier Jensen.

–Hva vil du anbefale politikerne i Drangedal å gjøre nå ?

–Jeg opplever at politikerne har blitt mer bevisst på problemet. De bør nå lytte til initiativet som tas av frivillige. Nå må de sette dette på dagsorden i kommunestyret slik at ikke slike fæle ting skjer igjen, mener Siv Jensen.

– Ser ut til å ha vært fullstendig mangel på tydelig ledelse i Drangedal skriver Kommunal Rapport.


– Det første som slår meg i denne saken er at elevene ikke har blitt hørt, sett, eller forstått når de har sagt ifra. Det andre er at det ser ut som det har vært fullstendig mangel på tydelig ledelse og gode strukturer for å forebygge mobbing, sier professor i spesialpedagogikk Ingrid Lund ved Universitetet i Agder til Kommunal Rapport.

Nå er det 70 saker på advokatens bord


Så langt har advokat Vibeke Hein Bæra blitt kontaktet av sytti personer med lignende erfaringer fra skoleårene i Drangedal. Hein Bæra forklarer at statsrådens besøk viser at Regjeringen tar mobbing og krenkelser på alvor. Siv Jensens besøk betyr også mye for de som har stått frem med sine historier, sier hun.

Advokat Hein Bæra understreker at mange av de sakene som vi nå kaller Drangedalsaken er så alvorlige at de hører hjemme hos politiet.


Det skal ikke lenger være greit for skoleeier og skoleledelsen Drangedal å feie henvendelser om mobbing og grov vold under teppet. Det startet med at Drangedalsposten skrev om ni tidligere elever som har gått sammen om å be kommunen ta ansvar for at de aldri fikk hjelp mot mobbingen og volden de ble utsatt for gjennom skolegangen.

Dette er noen av sakene som er skrevet i mobbesaken: 


Ni tidligere elever fremmer krav mot kommunen i mobbesak

Jeg har blitt mobbet siden barnehagen

Mobbet av elever og slått av lærer

Dette ligger an til å bli norgeshistoriens største mobbesak

–Jeg vil si unnskyld

Markering mot mobbingen i Drangedal

Medelevene diktet egen «mobbesang» om Cecilie

– kan bli norgeshistoriens største mobbesak VG


Fylkesmannen gir foresatte medhold i klagesak mot Drangedal 10-årige skole